čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Socha příběhů v Olomouci se rozroste o další osudy lidí

Socha příběhů stojící na nádvoří Caritas - Vyšší odborné školy sociální v Olomouci se rozroste o další životní osudy lidí z celého světa. Kameny symbolizující jejich život do ní vloží studenti, kteří se nedávno vrátili z tříměsíční praxe po celém světě. Letos do ní přibudou osudy v podobě kamenů například z Indie, Gruzie, Ugandy, Etiopie či z ostrova Mayotte. Informovali o tom zástupci školy.

"Příběhy, které studenti přivážejí, mají různá poselství. Někdy jde o inspirativní příběh člověka, který navzdory nelehkému osudu našel své místo v životě a často ještě nezištně pomáhá druhým," uvedla pracovnice školy Eva Bělocká. Jeden z kamenů tak například symbolicky ponese příběh Karen z Arménie, který byl i přes své postižení dětskou mozkovou obrnou nejzapálenějším dobrovolníkem ve službě pro seniory arménské charity.
   

Na opačné straně však stojí příběhy, které jsou alarmujícím upozorněním na bezvýchodnou situaci. Příkladem je osud třicetileté Nigerijky Ayomide, která se stala obětí obchodu s lidmi. "Žádá o azyl ve Španělsku, ale tam jí její příběh úřady nevěří. Kvůli vyhrůžkám překupníků se každý den bojí nejen o svůj život, ale i o život své dcery, která zůstala doma v Nigérii," doplnila Bělocká. Dodala, že jeden z kamenů ponese i příběh slovenského faráře Mariána Kuffy, známého z filmu Všechny moje děti.
   

Škola organizuje pro studenty praxe ve více než 40 zemích čtyř světadílů. Podle vedení školy studenty 13týdenní praxe ve světě mnohdy zcela změní, dostávají se především do konfrontace s realitou. Zorganizovat praxi není jednoduché, škola přitom dbá zejména o to, aby se studenti v pořádku vrátili.
   

Socha příběhů je dílem výtvarníka Lubomíra Dostála a na školním nádvoří stojí od roku 2006. Kameny jsou vkládány do otvorů v dřevěných sloupech a socha jich už má na 250. Připomínat má lidem především to, že osudy trpících a strádajících lidí i na zdánlivě vzdálených místech planety se týkají všech.
 

Zdroj:ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.