pátek 29. března 2024 Taťána

Soud jmenoval předběžného správce portálu Nebeslev.cz

Krajský soud v Olomouci dosadil do společnosti Nebeslev předběžného insolvenčního správce, který dohlédne na nakládání s majetkem tohoto tuzemského slevového portálu. Soud zahájil insolvenční řízení s firmou Nebeslev loni a zatím nerozhodl, jak s návrhem na prohlášení konkurzu naloží. Vedení portálu Nebeslev.cz tvrdí, že společnost má díky investicím do reklamy a připraveným obchodům šanci své závazky uhradit. O hospodaření portálu se mezitím začala zajímat policie. ČTK informaci získala z insolvenčního rejstříku.

Firma Nebeslev se nyní bude muset řídit pokyny předběžného správce, kterým byl jmenován Radim Kubica z Frýdku-Místku. Soudce Martin Šulák ustavení správce v závěru minulého týdne zdůvodnil tím, že společnost Nebeslev předložila neúplné seznamy majetku, závazků, pohledávek i zaměstnanců. "Dlužník je dále prověřován policií pro podezření ze zvýhodňování
věřitelů,"
stojí v usnesení. Šulák uvedl, že zatímco závazky u věřitelů, kteří přistoupili do insolvenčního řízení, firma Nebeslev vyplácí v celém rozsahu, tak má i neuhrazené dluhy z let 2011 až 2013.
   

Nejasnosti jsou také kolem výše dluhů portálu Nebeslev.cz. Dříve firma uvedla, že obchodním partnerům dluží 15 milionů, nyní hovoří o šesti milionech korun. "Existuje proto výrazný a dlouhodobý informační deficit o dlužníkově majetku, závazcích, případně pohledávkách. Objektivně není zřejmé, jak dlužník nakládá se svým majetkem po dobu insolvenčního řízení," upozornil Šulák.

Insolvenční návrh na portál Nebeslev.cz podal loni v létě podnikatel Michal Lev z Frýdku-Místku, který tvrdí, že u firmy Nebeslev má pohledávky téměř za 160.000 korun. Portál mu prý neproplatil prodané slevové poukázky na jím poskytnuté služby. Lev proto požádal soud, aby na majetek společnosti Nebeslev prohlásil konkurz. Poté se přidali další věřitelé.
   

Jednatel firmy Nebeslev Petr Doubrava soudu napsal, že portál je sice v nelehké situaci, avšak díky investicím do reklamy a kosmetických přístrojů, které využívá několik salónů, by do tří až šesti měsíců měl své dluhy splatit. Firma navíc chystá zprovoznit vlastní internetový obchod, který má také přispět ke stabilizaci jejího hospodaření.
   

Portál Nebeslev prodal více než milion slevových poukazů a spolupracoval se stovkami obchodních partnerů."S věřiteli se naše společnost snaží jednat a s mnohými se nám podařilo dohodnout mimosoudní narovnání," uvedl Doubrava. Postěžoval si, že firma čelí negativní mediální kampani. "Tato medializace mnohdy neexistujících problémů srazila tržby společnosti na méně než 50 procent," podotkl.
    

Na žebříčku největších slevových serverů, který loni sestavil vyhledávač slev Skrz.cz, připadla portálu Nebeslev.cz desátá pozice. Firmu Nebeslev ale Asociace portálů hromadného nakupování zařadila na seznam nepoctivých prodejců, protože obchodním partnerům neplatila včas. Kvůli stížnostem byl portál Nebeslev.cz vyřazen z nabídky vyhledávače Skrz.cz.
  

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.