pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci byl zprovozněn další úsek Moravské cyklotrasy

První cyklisté se dnes v Olomouci projeli po nové části mezinárodní cyklotrasy, která byla zprovozněna v městské části Povel. Stavba bezmála 1,5 kilometru dlouhého úseku s asfaltovým povrchem stála zhruba 6,5 milionu korun a trvala tři měsíce. Na území Olomouce nyní zbývá vybudovat poslední úsek Moravské cyklotrasy, který spojuje Nemilany a Kožušany.

Nová část Moravské cyklotrasy, která vede Schweitzerovou a Slavonínskou ulicí, měří 1340 metrů. Společně s už vybudovanou stezkou v této části města vytvořila nová část Moravské cyklotrasy úsek dlouhý 1827 metrů. Upraveny byly také dvě autobusové zastávky a osazeno nové veřejné osvětlení.
   

"Na začátku prázdninových měsíců mají cyklisté v Olomouci k dispozici nový úsek cyklostezky, která jim umožní bezpečněji projet další částí města na kole," řekl dnes novinářům primátor Martin Major (ODS), podle kterého 85 procent nákladů na stavbu cyklotrasy pokryje dotace EU.
   

Dálková cyklotrasa s přívlastkem Moravská se v Olomouci střetává s další mezinárodní trasou, která se jmenuje Jantarová stezka. "Obě jsou součástí mceloevropské sítě cyklotras Eurovelo a jejich křížení v Olomouci je skutečným unikátem," podotkl primátorův náměstek Ivo Vlach (TOP 09). V místech křížení Jantarové stezky a Moravské cyklotrasy, které se protínají ve Smetanových sadech a v Nemilanech, radnice plánuje vybudovat odpočinková místa.
   

V Olomouci je zhruba 60 kilometrů cyklostezek. V minulém volebním období město vybudovalo zejména kvůli problémům s výkupy potřebných pozemků jen jednu cyklostezku. Město se však věnovalo přípravě nových projektů, které zahájilo v tomto volebním období. Za poslední čtyři roky bylo v Olomouci postaveno 15 kilometrů cyklistických tras.

Například loni na podzim byla otevřena cyklostezka spojující městskou část Černovír s nedalekou obcí Hlušovice. Stavba více než dva kilometry dlouhého úseku na frekventované cyklotrase z Olomouce do Šternberka stála šest milionů korun.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.