úterý 19. března 2024 Josef

V Olomouci začal Academia film, představí špičkové odborníky

Prvními projekcemi začala dnes dopoledne mezinárodní přehlídka populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Před očima návštěvníků se budou až do neděle setkávat světové špičky popularizace vědy s profesionálními filmaři. Pořadatelé slibují i unikátní filmy. Patřit mezi ně bude třeba snímek The Unbelievers, který uvede jeho hlavní protagonista, přední fyzik Lawrence Krauss. Na přehlídku se dosud akreditovalo téměř 3000 diváků a tři stovky hostů.

Přehlídku doprovází i soutěžní projekce filmů. "Výjimečné bude klání o Cenu za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film. Soupeřit o ni bude 17 snímků ze všech koutů světa - od Kanady přes Slovensko až k Indii. Dramaturgové je vybrali z celkových 500 přihlášených," uvedl mluvčí festivalu Ondřej Čížek. Silný zážitek podle něj slibuje například indický
snímek Oheň v krvi poukazující na zdrcující podmínky v zemích třetího světa. V české sekci bude podle Čížka soutěžit 13 filmů.
   

Silné divácké zážitky přinese podle pořadatelů i sekce Trendy (a) žánry. "Jedním z vrcholů budek snímek Challenger o vyšetřování skutečných příčin jedné z největších katastrof amerického vesmírného programu, k níž došlo 28. ledna 1986. Raketoplán Challenger tehdy explodoval pouhých 73 sekund po svém startu a na jeho palubě bylo sedm členů posádky," uvedl mluvčí.
   

Na festival zavítá i řada špičkových odborníků. Na poslední chvíli potvrdila účast mluvčí největšího a nejznámějšího výzkumného centra na světě CERN Renilde Vanden Broecková, která uvede snímek Částicová horečka mapující vývoj částicového urychlovače. O sobotní přednášku hlavního hosta, uznávaného teoretického fyzika v oboru temné hmoty Lawrence Krausse, je
podle organizátorů přehlídky takový zájem, že byla přesunuta do kina Metropol s kapacitou 600 diváků. Mezi hosty budou i internetová hvězda Derek Muller a progresivní epidemioložka Jennifer Gardyová.
   

AFO patří k významným evropským festivalům populárně-vědeckého filmu. Hlavním tématem letošního ročníku se stane astronomie. Programovým blokem Kosmos oslaví festival 80. výročí narození amerického astronoma Carla Sagana, tvůrce kultovního populárně-naučného seriálu Cosmos, i astronomii a kosmologii obecně.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.