pátek 26. dubna 2024 Oto

V Olomouci září na několika místech netradiční světelná díla

Netradiční světelná umělecká díla rozsvítila od středeční noci několik míst Olomouce. Až do soboty zde mohou lidé obdivovat instalace významných českých i zahraničních autorů. Ve Smetanových sadech se například rozzářil Mrak vytvořený z tisíců žárovek od kanadských autorů, další netradiční instalace jsou k vidění u Terezské brány či v prostorách Arcidiecézního muzea. Projekt Czech the Light založený na magické hře se světlem mohli obdivovat lidé i v Kutné Hoře či v Brně.

Světelné instalace mohou lidé sledovat od středy do soboty vždy od 21:00 do 23:00. "V ulicích města se vždy po setmění rozzáří díla od významných českých i zahraničních umělců - Ronyho Plesla, Františka Skály, Josefa Šafaříka a kanadské dvojice Caitlin Brown a Wayne Garretta," informovala  mluvčí magistrátu Radka Štědrá.
   

Kromě Mraku kanadské dvojice se v Arcidiecézním muzeu představuje divákům Dům stínů Františka Skály. "Ledový domek velikosti menšího pokoje stojí na trávníku a za dne zprostředkovává divákům barevné efekty způsobené sluncem. V noci se mění na zářící krystal, na jehož stěnách se odehrává stínové divadlo, jež se snaží evokovat netradiční a jedinečnou pohádkovou atmosféru," uvádějí pořadatelé na stránkách www.czechthelight.cz
   

U Terezské brány se v noci rozzářilo Slunce Josefa Šafaříka, v kapli svatého Barbory mohou lidé obdivovat instalaci Ronyho Plesla Uranium Figure, což jsou zavěšené světelné plastiky složené z 35 trubic z vzácného zářivého skla. V Muzeu moderního umění vystavuje Jakub Nepraš originální světelnou projekci Metropolia, která se autoritativně vznáší nad hlavami lidí. Dílo bylo poprvé přestaveno na EXPO 2010 v Šanghaji.
   

Kromě řady světelných instalací projekt nabídne divákům i světelný workshop o základech malování světlem, při kterém budou mít možnost vytvořit neobvyklé fotografické efekty. Sobotní akci v prostorách Muzea umění povede český vizuální tvůrce v oboru fotografie Ondřej Chmel.
   

Záměrem seriálu akcí Czech the Light je oživit veřejný prostor a památky UNESCO prostřednictvím uměleckých světelných instalací, videomappingů na ikonické objekty české architektury a workshopů malování světlem. Projekt zaštiťuje agentura CzechTourism. V Olomouci se představuje během Svátků města.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.