pátek 29. března 2024 Taťána

V olomoucké zoo se slavily páté narozeniny lenochoda Bohuše

V olomoucké zoo se slavilo. Pět zvířat slavilo 5. narozeniny. Mezi hlavního oslavence patřil lenochod Bohuš, který je prvním odchovaným mládětem v olomoucké zoo. Slavila také ara ararauna, urzon a surikata. Gepard, který slavil také 5 let, se oslavy v otevřených prostorách účastnit nemohl. Ara si pochutnala na dortu vyrobeném speciálně pro ni, urzon se spokojil s pečivem svého oblíbeného dodavatele, surikata nepohrdla červíky a lenochod si pochutnal na ovoci.

CHOV LENOCHODŮ V ZOO OLOMOUC
Zoo Olomouc chová lenochody dvouprsté od roku 2004. První pár, Olina a Robert, byl dovezen z Guyany, ale žádné potomky nezanechal. Olina se vypravila na služební cestu do Zoo Ústí nad Labem, a tato cesta dne 27. 6. 2009 přinesla olomoucké zoo první mládě. V témže roce byl dovezen další pár lenochodů z volné přírody Jižní Ameriky. Samice brzy po transportu porodila mládě, o které se odmítla starat. Její role se ujala chovatelka. Malý samec dostal jméno Bohuš. Jednalo se o první takto odchovávané mládě, tudíž se zkušenosti musely získat ze zahraničí. U Bohuše se neobjevil sací reflex, krmení tedy bylo náročné, naředěné kondenzované mléko pil velmi nerad. Dalším problémem bylo udržet ho zahřátého. Dnes je to kluk v plné síle. „V noci leze po půlce obýváku, hraje si v prolézačce, chodí na počítač, někdy odpojí internet nebo si nasadí sluchátka, počítač ale naštěstí nespustí,“ objasňuje ošetřovatelka Hana Dostálová.

LENOCHOD - OBECNÉ INFORMACE
Lenochodi obývají pralesní oblasti Střední a Jižní Ameriky, pohybují se rychlostí až 3 km/h. Mají srst, která roste opačným směrem, což je chrání před deštěm, protože voda stéká od břicha ke hřbetu. V přírodě doznává ochranného nazelenalého zbarvení, které způsobují řasy. Drápy slouží jako háčky při zavěšování na stromech. Zubům chybí sklovina, mají pouze zubovinu, do které se dostávají šťávy z potravy, a tak mají zuby tmavohnědou barvu. Lenochodi nemají nijak zvláště vyvinut zrak, spoléhají se na hmat a sluch. Také skvěle plavou. Jejich potravu tvoří listí, nejrůznější druhy ovoce a plodů.

ARA ARAUNA
Ary patří k největším, pestře zbarveným druhům papoušků. Ve volné přírodě obývají tropické pralesy v Jižní a Střední Americe, dožívají se až 60 let. Žijí v párech a hnízdí v dutinách velkých stromů. Silným zobákem dokážou rozlousknout i tvrdý ořech, nebo přeštípnout pletivo.

URSON
Ve volné přírodě obývá severoamerické jehličnaté lesy, živí se převážně kůrou, jehličím, listy a plody. Je to statný hlodavec dosahují hmotnosti i přes 7 kg. Loví jej pouze rosomáci a kuny rybářské, ostatní zvířata se mu vyhýbají, protože zapíchnuté ostny způsobují hnisavá a bolestivá poranění.

SURIKATA
Obývá poušť Kalahari, rozmnožuje se pouze dominantní samice. V případě, že by zabřezla jiná, je ze skupiny vyloučena. Surikatám se v některých jazycích přezdívá zemní mužíčci, jelikož vždy minimálně jedna surikata stojí na vztyčená zadních nožkách na vyvýšeném místě a hlídkuje.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.