středa 24. dubna 2024 Jiří

Voda v Plumlovské přehradě se díky vydatným dešťům zlepšila

Kvalita vody v nedávno zrekonstruované Plumlovské přehradě, kterou krátce po napuštění opět znečistily sinice, se za poslední týden díky vydatným dešťům zlepšila. Vyhledávaná vodní nádrž u Prostějova je nyní opět vhodná ke koupání, avšak lidé by se měli poté raději sprchovat čistou vodou.Dnes to řekl Karel Freudmann z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Minulý týden hygienici kvalitu vody v Plumlovské přehradě kvůli velkému množství sinic označili stupněm čtyři z pětibodové škály, což je voda nevhodná ke koupání. Tento týden mohli hodnocení vody v nádrži zlepšit na třetí stupeň, který odpovídá zhoršené jakosti. Lidé se tak v Plumlovské přehradě mohou opět bez větších obav koupat, avšak musejí počítat s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních komplikací. "Platí to zejména pro některé vnímavější jedince. Po koupání je vhodné se osprchovat," upozornil Freudmann.
   

Podle starosty nedalekých Mostkovic, které provozují na přehradě kemp, se na kvalitě vody mohlo podepsat dlouhodobé sucho. "Stav přehrady klesá, voda se nestačí proplachovat a dostává zabrat," řekl starosta Jaroslav Pešek. Podle něj se musí vyřešit především problém čistíren odpadních vod nad přehradou. Podle hygieniků se kvalita vody v nádrži zlepšila až po vydatných deštích, díky kterým se obsah sinic ve vodní nádrži zředil.
   

Vodohospodáři kvůli špatné kvalitě vody v Plumlovské přehradě minulý týden jednali s hygieniky i se starosty obcí. "Na společném jednání jsme se domluvili na urychlení odstraňování fosforu z odpadních a tím i povrchových vod," informoval ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský. Starostové podle něj na setkání deklarovali, že obce v nejbližších měsících zahájí či v některých případech dokončí výstavbu kanalizací, čistíren odpadních vod i dostavbu či zprovoznění chemického odstranění fosforu z odpadních vod.
  

Plumlovská přehrada nedávno prodělala nákladnou rekonstrukci. Kvůli čištění dna a opravě hráze byla v závěru roku 2009 vypuštěna a loni na jaře začalo její postupné napouštění. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze investovalo 270 milionů korun. Jedním z opatření byla i instalace čtyř kontejnerů naplněných síranem železitým, které měly snížit obsah fosforu a dalších živin ve vodě přitékající do nádrže. Srážedla měla zaručit, aby se v přehradě nebezpečné sinice nepřemnožily.
   

Na rozdíl od Plumlovské přehrady štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce v testech hygieniků obstála. Loni se na Poděbradech udržela kvalitní voda po celou sezonu. "Voda na Poděbradech je nezávadná a pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží je nízká," řekl hygienik.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.