pátek 29. března 2024 Taťána

Výsledky hlasování o zákazu hazardu v Olomouci budou už v pátek

Výsledky referenda o zákazu heren v Olomouci budou oznámeny zřejmě už v pátek večer, kdy se uzavřou hlasovací místnosti a členové komisí sečtou hlasy. Náklady na referendum radnice předběžně odhadla na 1,4 milionu korun. Novinářům to dnes řekl tajemník olomoucké radnice Jan Večeř.

Referendum o zákazu hazardu, za jehož vypsání byla v Olomouci zorganizována petice, začne v pátek ve 14:00 a bude ukončeno ve 22:00. "Předpokládáme, že výsledky hlasování a platnost místního referenda bychom mohli znát do dvou hodin od uzavření hlasovacích místností," uvedl Večeř. Na zajištění referenda se bude v 89 hlasovacích okrscích podílet 400 lidí. Aby bylo referendum platné, musí přijít hlasovat aspoň 35 procent voličů.


Pokud bude referendum platné a závazné, tak podle primátora Antonína Staňka (ČSSD) jako jeden z následných kroků připadá i změna obecně závazné vyhlášky, jejíž konečná podoba bude záviset na rozhodnutí zastupitelů. "Výsledek referenda tak může pro vedení města představovat návod, jak k hazardu přistupovat," řekl Staněk. Rada vytvořila pracovní skupinu, jež se hazardem zabývá, dobré řešení ale podle Staňka neexistuje.

Staněk míní, že úplný zákaz hazardu by mohl vést ke vzniku nelegálních heren. "Nicméně reálným řešením se už nyní jeví pokračování v nastoupeném trendu redukce hazardu. Pokud by však občané v referendu, které bude platné, rozhodli o zákazu, muselo by město učinit kroky, které z toho vyplývají," uvedl primátor.

Organizátoři petice za vypsání referenda, kterým se podařilo získat potřebný počet podpisů, původně požadovali jeho sloučení s říjnovými komunálními volbami. Kvůli formulaci otázky, vůči níž mělo výhrady ministerstvo vnitra, ale tento návrh v zastupitelstvu neprošel.

Rozhodnutí zastupitelů podle organizátorů petice vážně ohrozí platnost referenda, protože v pátek zřejmě přijde hlasovat méně lidí než v termínu komunálních voleb. O referendu byli obyvatelé Olomouce informování v posledním vydání Radničních listů a ve městě visí také plakáty s údaji o konání lidového hlasování.

Petici za zákaz heren v Olomouci podepsalo téměř 9000 obyvatel. K vypsání referenda bylo třeba 8160 podpisů. Iniciativa Olomouc bez hazardu tvrdí, že hazard je pro společnost finanční zátěží a je spojen s kriminalitou. Podle radnice by město úplným zákazem přišlo o značné příjmy, jež jdou do kultury či sportu. Loni z hazardu získalo 110 milionů. Radnice se snaží počet heren snižovat. Podle loňské vyhlášky by měla v Olomouci letos skončit polovina ze 113 heren. Nové kasino vznikne v budově bývalého divadla v Hodolanech, od města ji za 20 milionů korun koupila firma Endl+K. Podobné zařízení bylo otevřeno v komplexu Galerie Šantovka.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.