pátek 29. března 2024 Taťána

Zimní střediska v Jeseníkách o víkendu zaplnili lyžaři

Sjezdovky v Jeseníkách o víkendu zaplnili lyžaři, kteří se proháněli po svazích pokrytých umělým sněhem. Podmínky pro sjezdové lyžování se v Jeseníkách tento týden díky mrazům opět zlepšily a provozovatelé, kteří spustili sněžná děla na plné obrátky, si návštěvnost pochvalují. Letošní zimní sezona se ale v Jeseníkách zatím nevyvíjí dobře a provozovatelé kvůli předchozímu teplému počasí přišli o značnou část tržeb.

"Víkendová návštěvnost byla zatím nejvyšší v této sezoně, která je jinak hodně špatná. Dnes jsme tady měli 300 lyžařů, což je na naše podmínky velmi slušné číslo," řekl dnes ČTK František Kaštyl, majitel areálu Kaste v Petříkově na Jesenicku. Na tamních svazích jen díky sněžným dělům leží 30 až 40 centimetrů technického sněhu. 
   

Velký areál v Koutech nad Desnou na Šumpersku o víkendu navštívilo více než 3000 lyžařů. "V pátek jsme letos podruhé zahájili zimní sezonu a s víkendovou návštěvností jsme spokojení. Je vidět, že lidé se na lyžování těšili a přijeli," řekl ČTK provozovatel Petr Marek. Na sjezdovkách v Koutech leží zhruba 60 centimetrů sněhu, přičemž většinu tvoří umělý sníh.
   

Víkendové návštěvnosti pomohl i začátek jarních prázdnin. "Je to poznat a už k nám začínají přijíždět lidé," podotkl Marek, podle kterého je štěstí, že se před jarními prázdninami ochladilo a bylo možné spustit sněžná děla. "Za celý leden ale máme z pohledu návštěvnosti velký propad," uvedl.
   

Kvůli mrazivým teplotám se podařilo zasněžit také svahy v níže položených středicích. Sjezdovky se díky umělému zasněžování rozjely například i v Hlubočkách u Olomouce. Zasněžená je celá hlavní sjezdovka.
   

Naopak běžkaři si o víkendu v Jeseníkách na své nepřišli. Nejvíce sněhu je v oblasti hřebene, Pradědu a Ovčárny, kde leží zhruba 30 centimetrů sněhu. Běžkaři mohli využít stopy mezi Ovčárnou a Švýcárnou, která se pravidelně strojově upravuje. Horská služba ale kvůli silnému větru lyžařům o víkendu neodporučila hřebenové túry.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.