úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V Olomouci vystoupí kapela Půlnoc, doprovodí výstavu Káji Saudka

Obnovená kultovní kapela půlnoc zahraje již tuto středu v Divadle hudby v Olomouci. Bude to jedna ze zastávek z jejího posledního turné. Na koncertě zazní hity, jako Muchomůrky, Kanárek či Podivná je podivná. Koncert souvisí s velkou výstavou díla Káji Saudka.

Skupina, kterou založil Milan Hlavsa v roce 1988 po rozpadu The Plastic People of the Universe, se rozhodla odehrát několik závěrečných vystoupení po vydání CD Údolí ohně. „Koncert je součástí doprovodného programu k retrospektivní výstavě Káji Saudka v Muzeu umění Olomouc,“ řekl mluvčí muzea Petr Bielesz. Koncert v Divadle hudby je součástí doprovodného programu k dosud největší retrospektivě krále českého komiksu Káji Saudka v Muzeu umění Olomouc. Jako předkapela vystoupí skupina Andrej Polanský wtf Emül Langman, Vstupenka na koncert navíc opravňuje majitele k volnému vstupu na komentovanou prohlídku výstavy, kterou povede v tentýž den její kurátor Libor Gronský. 

Turné kapely Půlnoc se nazývá Reunion Tour 2014. Koncertní nahrávku kapela pokřtila loni v prosinci v pražském Paláci Akropolis a pro tuto příležitost znovu nazkoušela svůj repertoár. "Půlnoc hraje set svých nejlepších 15 písní. Jsou mezi nimi skladby, které vznikly už před rokem 1990, i pozdější, které ale dosud nevyšly na žádném nosiči," řekl manažer kapely Vladimír Drápal. Skupina vystupuje v sestavě s původní zpěvačkou Michaelou Němcovou, zesnulého Milana "Mejlu" Hlavsu nahradil na postu basového kytaristy Petr Kumandžas. Půlnoc vznikla na troskách The Plastic People Of The Universe v roce 1988. Rozešla se po pěti letech, v roce 2011 pak jednorázově připomněla památku zakladatele a skladatele Mejly Hlavsy. Odezva publika přiměla kapelu uspořádat koncerty ještě na přelomu let 2011 a 2012, poté následovala delší koncertní pauza. Kapela vydala dvě studiová alba Půlnoc a City of Hysteria. V roce 2011 vyšlo koncertní album Kniha noci. Aktuální album Údolí ohně zachycuje v koncertní podobě znovuobnovenou sestavu.
  
Retrospektiva díla krále českého komiksu Káji Saudka, kterou koncert doprovází, je otevřena od února a dosud ji navštívilo přes 12.000 lidí. Dosud největší výstavu tohoto autora s bezmála 600 exponáty, která potrvá do poloviny května, provází řada doprovodných akcí. Na pátek pořadatelé výstavy chystají akci deseti nejlepších komiksových kreslířů, kteří složí poctu Saudkovi výzdobou čtyřicetimetrové ohrady u muzea.   L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.