pátek 29. března 2024 Taťána

Českou hlavu letos získá olomoucký profesor a rostlinný genetik Jaroslav Doležel

Národní cenu Česká hlava, která je nejvyšším vědeckým vyznamenáním v České republice, získá za celoživotní přínos k rozvoji genetiky rostlin a aplikaci získaných výsledků v praxi, olomoucký rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel.

Profesor Doležel založil nový obor genomiky

Profesor Jaroslav Doležel se zaměřuje na studium dědičné informace rostlin, její struktury a na změny, které doprovázely evoluci rostlin a vznik nových druhů. Zásadně přispěl k uplatnění metody průtokové cytometrie při studiu jaderného genomu a jejímu využití v různých oblastech biologie rostlin a šlechtění zemědělských plodin. Založil nový obor genomiky, tzv. chromozomovou genomiku, která usnadňuje čtení dědičné informace rostlin, její mapování a izolaci důležitých genů. Ve spolupráci s rozvojovými zeměmi se podílí na úspěšném programu analýzy dědičné informace banánovníku a jeho šlechtění. V současnosti se zaměřuje na studium uspořádání dědičné informace v trojrozměrném prostoru buněčného jádra a vlivu tohoto uspořádání na její funkci.

Patří k nejcitovanějším českým vědcům

„Velmi si této ceny vážím a považuji ji za ocenění mého dlouhodobého vědeckého úsilí,“ říká Jaroslav Doležel, který je vedoucím Centra strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Působí také jako vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, jehož součástí je i jeho pracoviště. V Olomouci vybudoval úspěšný vědecký tým, který se ve svém oboru dlouhodobě udržuje mezi světovou špičkou. Jeho výsledky mají dlouhodobý mezinárodní ohlas a i díky tomu patří k nejcitovanějším českým vědcům. Práce profesora Doležela byly dosud citovány více než 12 tisíckrát a Hirsch index má hodnotu 52. Za svou vědeckou činnost získal v roce 1999 cenu Učené společnosti ČRa v roce 2004 byl zvolen jejím řádným členem.V roce 2012 obdržel od Akademie věd ČR cenu PraemiumAcademiae, v roce 2013 mu Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu pšenice udělilo cenu LeadershipAward a v roce 2014 obdržel Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Potraviny pro budoucnost a zřízení Aplikační laboratoře

Genetik Jaroslav Doležel se vždy se snažil o praktické uplatnění získaných výsledků a koncipoval jeden z nejúspěšnějších programů v rámci Strategie AV21 Akademie věd ČR, Potraviny pro budoucnost, jehož je koordinátorem. Program se věnuje popularizaci vědeckých výsledků a vědecké činnosti vůbec a pomáhá urychlovat přenos výsledků do praxe. Profesor Doležel se zasadil i o zřízení Aplikační laboratoře pro zemědělský výzkum na svém pracovišti v Olomouci, jejímž posláním je přímá spolupráce se šlechtiteli a pěstiteli zemědělských plodin.


Profesor Jaroslav Doležel absolvoval v roce 1978 Vysokou školu zemědělskou v Brně a vědeckou aspiranturu na Ústavu experimentální botaniky ČSAV v Olomouci. V roce 1997 byl jmenován vedoucím olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Přednáší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a také na Karlově univerzitě v Praze. Je úspěšným vedoucím doktorských studentských prací českých i zahraničních studentů a působí jako lektor na odborných kurzech pořádaných zahraničními univerzitami.

Cena Česká hlava se uděluje za mimořádné celoživotní výsledky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací od roku 2002. Profesora Jaroslava Doležela na ni nominovala Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Návrh na jeho ocenění schválila na svém zasedání 17. října vláda České republiky. Slavnostní galavečer k příležitosti předání ceny se uskuteční 25. listopadu v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze.

Autoři | Tisková zpráva

Štítky Česká hlava, Jaroslav Doležel, vyznamenání, genetika

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.