středa 24. dubna 2024 Jiří

Dobrovolníci budou prodávat květy vlčího máku, výtěžek půjde na pořízení nahrávek válečných veteránů

Na pořízení nahrávek vzpomínek účastníků druhého a třetího odboje bude použit výtěžek z veřejné sbírky, kterou ke Dni válečných veteránů pořádají organizátoři projektu Paměť národa.

V listopadu do ulic 34 měst po celé České republice vyrazí stovky dobrovolníků prodávat květy vlčího máku, které jsou symbolem válečných veteránů. Dnes to řekl ředitel středomoravské pobočky Paměti národa Petr Zavadil. Na Moravě bude sbírka zorganizována od 9. do 11. listopadu například v ulicích Olomouce, Zlína, Šumperka, Vsetína, Uherského Hradiště, Brna či Ostravy.

Už od 1. listopadu bude ale sbírka zahájena v knihovnách a vybraných obchodech. Loni se podle Zavadila po celém Česku rozdalo přes 30 tisíc máků a vybralo 750 tisíc korun. Letos Paměť národa distribuuje 50 tisíc květů. Paměť národa má podle Zavadila vytipované válečné veterány, jejichž životní příběh plánuje zdokumentovat. V Paměti národa je už uloženo více než 7 tisíc nahrávek včetně téměř devětset příběhů válečných veteránů z 2. světové války a více než tisíc účastníků 3. odboje, kteří se postavili komunistické totalitě.

Díky sbírce jsme například natočili příběh pana plukovníka Aloise Dubce, který za druhé světové války bojoval v Itálii jako partyzán a poté prošel také výcvikem u RAF. Vyprávěl nám, jak během působení u partyzánů postřelil nepřítele do ruky. Ten si před něj klekl a prosil o milost," uvedl Zavadil. Partyzán Dubec zajatci nejprve vzal peněženku, aby získal finance pro odboj.

V peněžence viděl fotku nepřítele s jeho dětmi. V ten okamžik si uvědomil, že ten muž je v první řadě otec od rodiny a až potom nepřítel a nechal ho jít," podotkl Zavadil. V České republice podle údajů Post Bellum žije posledních 440 válečných veteránů z 2. světové války. Z toho na východní frontu připadá 116 žijících veteránů a na západní frontu 28. Nejvíce má Česká republika novodobých veteránů, kterých je zhruba 14 200.

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Štítky Paměť národa, sbírka, veteráni, dobrovolníci

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.