pátek 29. března 2024 Taťána

Nefrolog Josef Zadražil povede další čtyři roky Lékařskou fakultu Univerzity Palackého

Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci povede nadcházející čtyři roky přednosta III. interní kliniky lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Josef Zadražil.

Rozhodl o tom dnes akademický senát fakulty. Nový děkan byl zvolen v prvním kole tajné volby. Vystřídá dosavadního děkana Milana Koláře, který končí své druhé volební období. Zadražil se vedení fakulty ujme 1. června příštího roku, školu povede v letech 2019 až 2023, informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Potřebnou většinu hlasů obdržel Zadražil v prvním kole tajné volby, ve kterém se pro něj vyslovilo 19 z 36 členů fakultního akademického senátu. Jeho protikandidát, docent Hemato-onkologické kliniky FNOL Vít Procházka získal podporu 16 senátorů. Jeden hlas byl přitom neplatný. „Jsem si vědom, že mne i můj tým čeká těžká práce, protože po tak silném děkanovi, jako je profesor Milan Kolář, to nebude jednoduché. Věřím ale, že obstojíme a uděláme vše pro to, abychom naplnili své vize," uvedl nově zvolený děkan.

Nový děkan se chce zaměřit především na obor všeobecného lékařství i stomatologie, fakultu podle něj čekají také úkoly v oblasti specializačního vzdělávání, kde mají lékařské fakulty narůstající agendu. „Budeme muset adresně podporovat excelentní týmy a doktorské studijní programy a rozšířit mezinárodní spolupráci," doplnil nově zvolený děkan. Čtyřiašedesátiletý Zadražil je přední český nefrolog a odborník na transplantaci ledvin. Fakultu povede od 1. června 2019 do 31. května 2023. Po jmenování rektorem nahradí ve funkci současného děkana Milana Koláře, jemuž k 31. květnu 2019 končí druhé období v čele fakulty, a kandidovat proto už nemohl.

Autoři | Foto lf.upol.cz, fnol.cz

Štítky Lékařská fakulta, nefrolog, Josef Zadražil

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.