pátek 26. dubna 2024 Oto

Školáky čeká pololetní vysvědčení. Pokud bude špatné, je nejvyšší čas s tím do konce roku něco udělat

Tento týden budou mnozí školáci pořádat menší oslavu. 31. ledna totiž dostanou pololetní vysvědčení. Většina dětí si volno jistě užije, mnozí jej však stráví doma, protože pololetní vysvědčení nedopadlo úplně nejlépe.

Pololetní vysvědčení slouží učitelům často jen jako takové varování o stavu studia žáka a za pětku na pololetí Vaše dítě k reparátu nepůjde. Je to ale výhra? Moc ne.

Pokud nemá totiž k takto nevalnému prospěchu nějaký důvod – např. náročnou sociální nebo životní situaci, která by mu zabránila se pravidelně učit – je na vině spíše lajdáctví a ignorance. Další pololetí se samozřejmě může stát zázrak a dítě si může špatné známky napravit, ale nalijme si čistého vína, pokud situace dospěla do takového bodu, že jeho prospěch je dostatečný, nebo dokonce i nedostatečný, pak to samo nezvládne.

Jak se z pololetí poučit?

Zrovna teď je ideální moment s tím něco začít dělat, protože za týden již bude pozdě. Nezapomeňte, blíží se jarní prázdniny (v průběhu února a března), které dají dětem další týden, kdy mohou usnout na vavřínech. Mnohé z nich navíc čekají v dubnu a květnu přijímačky na střední školy a ty starší maturity a přijímačky na vysokou školu, a na zlepšení známek bude ještě méně času.

Univerzálním a také nejjistějším řešením je najít si doučování. Častým řešením bylo najít si známou kantorku v důchodu, která dítě bude po krůčcích připravovat, nebo studenta, který si chce přivydělat, ideální řešení to však není.

Štítky pololetní prázdniny, škola, vysvědčení, doučování

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.