úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Univerzita Palackého vydala audioknihu vzpomínek rektora Josefa Jařaba

Audioknihu vzpomínek svého prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba vydala Univerzita Palackého v Olomouci. Zvukovou podobu získala kniha Rektorská rozpomínání, v níž emeritní rektor vzpomíná na polistopadovou dobu, kdy stál v čele druhé nejstarší české univerzity.

Řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Rektorská rozpomínání psal Jařab zhruba rok a nepovažuje je za paměti. „Jde o velmi subjektivní vnímání objektivních faktů a událostí v časovém rozsahu od listopadu 1989 do února 1997. Když jsem tehdy předával klíče k rektorské pracovně svému nástupci, měl jsem docela dobrý pocit, že se mnohé podařilo. Své alma mater a osudu jsem byl vděčný za příležitost být u toho, když Univerzita Palackého vstupovala do historicky třetího období své existence," uvedl Jařab. Zvuková nahrávka je oproti bezmála třísetstránkové knižní předloze mírně upravená.

Text jsem zkrátil tak, aby se vešel do deseti kapitol, z nichž každá má zhruba pětadvacet minut," podotkl Jařab. CD bylo natočeno v Audiovizuální produkci UP v režii Michala Bureše. Hlas Jařabovým vzpomínkám propůjčil herec Moravského divadla v Olomouci Petr Kubes. Autorem hudby, která nahrávku doprovází, je skladatel a jazzový pianista Emil Viklický, který je stejně jako Jařab absolventem Univerzity Palackého.

Velmi děkuji profesoru Jařabovi za to, že své paměti sepsal. Vydávání akademických pamětí totiž považuji za klíčový počin pro Univerzitu Palackého," řekl rektor Jaroslav Miller. Univerzitní vydavatelství má speciální ediční řadu Paměť UP, která memoáry akademiků vydává. „Rektorská rozpomínání mají v této řadě čestné místo," dodal Miller.

Křest audioknihy Jařabových vzpomínek se symbolicky konal ve čtvrtek 21. února, tedy v den, kdy si Univerzita Palackého připomněla výročí svého obnovení v roce 1946. „CD Rektorská rozpomínání je možné si koupit v prodejně a informačním centru Univerzity Palackého UPoint na Horním náměstí nebo objednat přes e-shop prodejny," dodala mluvčí univerzity.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky Jařab, rektor, UPOL, univerzita, audiokniha

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.