sobota 20. dubna 2024 Marcela

Encyklopedie Natura Bohemica, kterou založili studenti, už obsahuje více než dva tisíce článků

Webová encyklopedie české přírody s názvem Natura Bohemica, kterou v roce 2008 založila skupina studentů Univerzity Palackého (UP) v Olomouci, čítá již více než 2000 článků z botaniky, zoologie, mykologie a ochrany přírody.

Podle zástupců univerzity se týmu odborníků podařilo za jedenáct let práce vybudovat cenný zdroj informací, který vyniká v tuzemském i evropském měřítku. Encyklopedie, kterou ocení spíše odborníci, je zdarma dostupná na stránkách www.naturabohemica.cz, informovali zástupci UP. Encyklopedie vedle samotných článků obsahuje také seznam odborné literatury či internetových stránek s přírodovědnou tematikou.

„Články mají pevnou strukturu a strohou akademickou povahu, což nám umožňuje držet dobrý standard už více než deset let. Nedílnou součástí každého článku jsou autorské fotografie, které se zápalem pořizujeme po celé republice i v zahraničí," uvedl hlavní administrátor webu Filip Trnka.

Webová encyklopedie je rozdělena na kapitoly se zaměřením na faunu, floru, houby a chráněná území. „Kdo si k nám najde cestu, dozví se zajímavé věci o úplně obyčejných, ale i těch nejvzácnějších organismech. Stejně jako o organismech, které se v České republice objevují v posledních letech nebo jsou desítky let vyhynulé," doplnil zoolog Zdeněk Mačát.

Podle vedoucího botanické zahrady přírodovědecké fakulty Václava Dvořáka jsou články na webu vzájemně propojeny a nabízejí čtenářům možnost vytvořit si mnohem komplexnější obraz o tuzemské přírodě. Na rozdíl od dalších podobných projektů se přitom nezaměřuje pouze na dílčí skupiny organismů. „Natura Bohemica je ve svém širokém záběru unikátním nekomerčním projektem
nejen u nás, ale i v Evropě,
" uvedl Dvořák.

Tým redakce nyní čítá osm členů, mezi nimi jsou například zoologové z CHKO Železné hory a Národního parku Podyjí, hydrobiolog Krkonošského národního parku, vědecký pracovník univerzity i profesionální biologové ze soukromého sektoru. Podle nich práce odborníků zdaleka nekončí a potrvá ještě desítky let, než se podaří zmapovat všechny známé druhy z našeho území.
 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, encyklopedie, vzdělání, web, univerzita, mykologie, botanika, zoologie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.