čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Většímu zájmu o studium se těší Univerzita Palackého. Přijala o dva tisíce přihlášek více než minulý rok

Vyšší zájem o studium zaznamenala letos Univerzita Palackého v Olomouci, dosud obdržela 27 155 přihlášek. Je to o téměř 2000 víc než loni.

Zvýšil se i počet přihlášek zahraničních uchazečů, informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Přihlášky mohli studenti podávat do konce února, rozhodovat se mohli mezi osmi fakultami a tisíci možnými kombinacemi studijních programů. Na některé studijní programy se mohou ještě hlásit, počet přihlášek tak vzroste. Nejvíce přitom uchazeče láká všeobecné lékařství, právo, psychologie či fyzioterapie.

K největším nárůstům zájmu oproti počtu přihlášek do aktuálního akademického roku došlo u tuzemských uchazečů například v psychologii, kdy přišlo o 155 přihlášek více či na ekologii a ochraně životního prostředí (+86) nebo v zubním lékařství (+81)," doplnila mluvčí. Ze zahraničí dorazilo na olomouckou univerzitu 3927 přihlášek, loni jich přitom ke stejnému datu univerzita evidovala 2672. Největší zájem, celkem 2163 přihlášek, přišlo ze Slovenska. „Nejvíce zahraniční studenty láká studium na lékařské fakultě, kam směřovala více než třetina přihlášek," popsala Sýkorová Dvorníková.

Další přihlášky očekává univerzita v následujících týdnech a měsících. Většina fakult přijímá přihlášky na některé studijní programy ještě do poloviny či konce března. Cyrilometodějská teologická fakulta má tento termín pro bakalářské programy charitativní a sociální práce a mezinárodní sociální a humanitární práce prodloužen až do konce dubna a právnická fakulta pro jeden z navazujících magisterských studií v angličtině až do půlky června.

Přehled všech programů, včetně doktorských, na které lze ještě podat přihlášku, je k dispozici v katalogu na webu UP, dodala mluvčí. Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje na osmi fakultách zhruba 22 tisíc studentů, což tvoří celou pětinu obyvatel Olomouce. Přihlášku ke studiu si loni podalo 25 tisíc uchazečů, přijato bylo přes 12 tisíc studentů. Do prvních ročníků nastoupilo podle původních odhadů kolem sedmi tisíc studentů.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky vzdělání, studenti, zájem, univerzita, školství, přihlášky

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.