pátek 29. března 2024 Taťána

Tři mateřské školy v Prostějově budou mít nové zahrady. Cílem je zlepšení vztahu dětí k přírodě

Nové přírodní zahrady budou mít tři mateřské školy v Prostějově.

Projekt připravila radnice, která si od něj slibuje zlepšení vztahu dětí k přírodě. Radní už schválili podání žádosti o dotaci na vybudování zahrad ze Státního fondu životního prostředí sdělil náměstek prostějovského primátora Jan Krchňavý (PéVéčko).

Připravený projekt se týká zahrad mateřských škol v Žešově, Moravské ulici a v ulici Rumunská. Zahrady se podle Krchňavého promění na expozici léčivých a aromatických bylin, záhonů, výstavku stop zvěře, různých druhů dřeva, broukoviště a chybět na nich nebude ani hmyzí hotel.

Na zahradách mateřských škol vznikne také například motýlí louka či geologické expozice. „Součástí zahrady může být dřevěný xylofon - dendrofon, Kneippův chodník, balanční chodník a mobilní venkovní učebna," uvedl Krchňavý, podle nějž v zahradách mateřinek už začaly první úpravy.

Podle primátora Františka Jury (ANO) projekt přispěje k ekologické výchově a vzdělávání dětí. „Přírodní zahrady umožní dětem nejen volný pohyb a sledování proměn přírody, ale také si rozvinou klíčové kompetence, které získají právě při zkušenostech na takové zahradě," řekl Jura.

Upravené zahrady podle primátora povedou drobotinu k odpovědnému chování k přírodě. „Pochopí, že změny způsobené lidskou činností mohou naše životní prostředí chránit a zlepšovat, ale bohužel také poškozovat a ničit. Budou umět snáze rozlišit, co je dobré a co přírodu poškozuje,“ míní Jura.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zahrady, školky, Prostějov, příroda, hmyz

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.