sobota 20. dubna 2024 Marcela

Za aplikaci, která mapuje Měsíc získal titul Podnikavá hlava student Michal Gabčo

Vítězem letošního ročníku soutěže o nejlepší podnikatelský záměr Podnikavá hlava, kterou vyhlašuje Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci, je student Michal Gabčo.

Ocenění získal za aplikaci, díky které si lidé budou moci podrobně prohlédnout všechna zákoutí Měsíce a zjistit o nich různé informace informovali zástupci univerzity.

„Na jednoduché mapě Měsíce v naší aplikaci zjistíte, kde se nacházejí ložiska vzácných kovů nebo kde nejčastěji svítí slunce," uvedl Gabčo. Sehraný vítězný tým chce svou výhru 70 tisíc korun investovat do rozvoje aplikace, která detailně mapuje měsíční povrch, a vytvořit 3D model Měsíce. Například investoři, kteří si zakoupili pozemek na Měsíci, si tak budou moci dané místo prohlédnout a získat o něm podrobné informace.

Porotu vítězná aplikace velmi zaujala. „V každé soutěži doufáme, že někdo přijde s nápadem, který bude mít přesah přes hranice našeho regionu, naší republiky, nejlépe i za oceán. Ale tady už je přesah dokonce i za hranice naší planety, což je úžasné," podotkl jeden z porotců.

Druhé místo v letošním ročníku soutěže Podnikavá hlava získala Lucie Částková se svou hrou nejen pro nevidomé Olá a na třetím místě se umístil Lukáš Mazoch s nápadem EatMe. Chystaná aplikace má propojit spotřebitele s místními výrobci domácích plodin, zeleniny a ovoce. Ve speciální kategorii Podnikatel v sukni vyhrály Nikola Smětalová a Blanka Tomečková s projektem Zubařky.cz.

Do letošního jubilejního desátého ročníku se registrovalo 36 soutěžících, z nichž 22 zaslalo přihlášku s podnikatelským záměrem. Do finále postoupilo deset z nich. Vítězné projekty budou moci soutěžící prezentovat před stovkami účastníků olomoucké konference UP Business Camp v listopadu.

Soutěž Podnikavá hlava je určena budoucím, začínajícím i zkušeným podnikatelům. Dosud jí prošlo více než 360 soutěžících. Do minulých ročníků se zapojili zástupci mladé a střední generace, ale i důchodci. Porota už hodnotila řadu zajímavých nápadů včetně záměru vytvořit virtuální hřbitov pro zvířata, pořizovat obrazy DNA, organizovat filmové párty pro děti či péct z jedlého papíru reklamu na chléb.

Autoři | Foto Facebook Soutěž Podnikavá hlava

Štítky aplikace, univerzita, soutěž, Podnikavá hlava, Gabčo, student

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.