úterý 16. dubna 2024 Irena

Univerzita Palackého stále může přijmout studenty na přírodovědu i teologii

Zájemci o studium na Univerzitě Palackého v Olomouci mají stále ještě šanci podat přihlášku pro nadcházející akademický rok. Univerzita přijme studenty pro bakalářské či navazující magisterské studijní programy přírodovědecké a cyrilometodějské teologické fakulty. Přihlásit se lze také ještě na některé cizojazyčné programy, informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Letos univerzita v řádném termínu zaznamenala vyšší zájem studentů než loni.

Na přírodovědeckou fakultu mohou zájemci posílat přihlášky do 12. července. „Vybrat si mohou bakalářské či navazující magisterské programy zaměřené na matematiku, geologii, geografii, chemii, biologii, fyziku, informatiku či na jejich učitelství. Podrobný přehled programů a jejich kombinací je k dispozici na stránkách fakulty," uvedla mluvčí univerzity.

Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje na osmi fakultách zhruba 22 tisíc studentů, což tvoří celou pětinu obyvatel Olomouce. Přihlášku ke studiu si loni podalo 25 tisíc uchazečů, přijato bylo přes 12 tisíc studentů. Do prvních ročníků nastoupilo podle původních odhadů kolem 7 tisíc studentů.

Ke studiu stále přijímá také cyrilometodějská teologická fakulta, která vyhlásila druhé kolo přijímacího řízení. Přihlášky fakulta přijímá do 31. července. „Zájemci se mohou hlásit na bakalářské programy charitativní a sociální práce a mezinárodní sociální a humanitární práce. Přijímací zkoušky se poté uskuteční 27. až 28. srpna," uvedla vedoucí studijního oddělení fakulty Kristýna Hradilová.

Přihlásit se lze také na fakultu zdravotnických věd a to do čtyřletého bakalářského programu s názvem Physiotherapy, jehož studium v anglickém jazyce je zpoplatněno. Podle zástupců fakulty je tento studijní program otevírán poprvé, přihlášky lze podávat do 15. srpna, dodala mluvčí univerzity.

Přijímací řízení na většinu bakalářských a magisterských studijních programů na UP bylo uzavřeno koncem února, kdy olomoucká univerzita přijala více než 27.000 přihlášek ke studiu; bylo to o téměř 2000 více než loni. Rozhodovat se mohli zájemci mezi osmi fakultami a tisíci možnými kombinacemi studijních programů. Podobně jako v minulých letech byl největší zájem o všeobecné lékařství, psychologii, právo a zubní lékařství.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Palackého

Štítky ČR, školy, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.