sobota 20. dubna 2024 Marcela

Pevnost poznání obohatil robot, slepecké planetárium a exponát kůže

Robot pomáhající vědcům rozluštit genom pšenice, exponát kůže či slepecké planetárium jsou novinky, které lidé uvidí v prostorách interaktivního muzea Pevnost poznání v Olomouci.

Exponáty získalo muzeum díky spolupráci se špičkovými vědeckými pracovišti, některé z nich vyrobili také technici přímo v Pevnosti poznání. Například s unikátním přístrojem využívaným při čtení genomu pšenice se mohou lidé seznámit pouze v tomto muzeu. Novinky jsou v každém patře budovy, informovali zástupci muzea.

Robot Genetix Q-bot, který využívala laboratoř Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, se stal dominantou nové části expozice Živá voda s názvem Kód života. Podle vedoucího laboratoře Jaroslava Doležela byl přístroj jedním z prvních robotů využívaných v biologii rostlin.

Pevnost poznání byla otevřena v dubnu 2015, vybudování stálo přes 150 milionů korun. Je vybavena více než 200 modely a přístroji. Muzeum se hned po svém otevření zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji.

„Teď se robot odebral do důchodu a lze na něm veřejnosti demonstrovat, jakým způsobem se dá dekódovat DNA," uvedl ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Ivo Frébort. S takto unikátním přístrojem se podle zástupců Pevnosti poznání návštěvníci zblízka seznámí pouze v tomto muzeu.

Věřím, že tato nová část expozice přispěje k poodhalení pro většinu lidí poněkud záhadného a možná i trošku strašidelného světa genetických výzkumů," doplnila koordinátorka sekce biologie Alena Vláčilová.

V sekci Rozum v hrsti mohou lidé prostudovat exponát kůže, který jim názorně přibližuje její jednotlivé vrstvy a demonstruje některá onemocnění, jako jsou například lupénka nebo melanom. V expozici Světlo a tma je zase umístěno ojedinělé Slepecké planetárium. Zájemci si mohou vyzkoušet, zda pouze hmatem poznají například souhvězdí Velkého vozu. Lákadlem je také prezentace tzv. Schlierenovy metody, která pomáhá demonstrovat, jak proudí horký vzduch.

Změny připravuje také tým expozice o historii. K vidění bude například strážní budka či stůl architekta, který se stane interaktivní studnicí znalostí o rakouské armádě, technikách opevňování a dobývání pevností a celkově vojenské koncepci sedmileté války. Chybět nebude ani bubínek, na který si lidé zahrají vojenské pochody. V přízemí Pevnosti poznání se v nejbližší době objeví také tiskařský lis a repliky uniformy ze sedmileté války.

Autoři | Foto Facebook Pevnost poznání Olomouc

Štítky expozice, exponát, Pevnost poznání, vědy, výzkum, vzdělávání, planetárium, robot

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.