pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Základní škola v Nemilanech dostává novou tvář

Základní škola v olomoucké městské části Nemilany prochází náročnou dostavbou. Výsledkem budou rozšířené prostory školní budovy, komfortní zázemí školy a zcela nová přístavba moderní tělocvičny. Ve čtvrtek 18. června vyrazili na kontrolu této velké investice olomoučtí radní.

Jde o vůbec největší investici, kterou letos v oblasti modernizace školních budov realizujeme,“ objasnil důvody své návštěvy primátor Antonín Staněk. „Náklady na rekonstrukci a přístavbu školy dosáhnou téměř 25 milionů korun,“ doplnil s tím, že se na místo přišel osobně seznámit s postupem stavebních prací.

Ruch stavebních strojů žáci školy poprvé uslyšeli v lednu letošního roku. Odměnou za to jim bude v září, při začátku školního roku 2015/2016, zcela nový objekt s moderní tělocvičnou a přístavba školy, která pomůže rozšířit její kapacitu. „Při rekonstrukci a dostavbě školy nám pomáhají dotace. Více než 14 milionů korun se nám podaří uhradit v rámci projektu Společně do školy. Termín dokončení oprav je plánován na druhou polovinu srpna, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by neměl být dodržen,“ upřesnil náměstek primátora pro školství Pavel Urbášek.

Náročné úpravy probíhají vně i uvnitř budovy školy. Ve druhém nadzemním podlaží vzniknou nástavbou nad stávajícím prostorem šaten dvě nové učebny a zázemí pro učitele, v přízemí bude nová jídelna a výdejna stravy. Rozšířeny a modernizovány budou některé prostory také v další části školy, kde vznikne počítačová a výtvarná učebna. V zahradě školy se postupně rýsuje stavba zcela nové tělocvičny. „O přístavbu školy a novou tělocvičnu jsme usilovali dlouhodobě. Současné prostory ani dispozice školní budovy již zcela nevyhovovaly rostoucím nárokům na výuku,“ uvedla ředitelka školy Eva Kaněčková. „Byli jsme šťastni, když jsme v prosinci 2014 obdrželi zprávu, že se u nás skutečně začne stavět,“ popsala ředitelka školy v Nemilanech Eva Kaněčková.

„Modernizací základních škol chceme přispět k zajištění kvalitního vzdělávání žáků, proto se řadí mezi priority programového prohlášení Rady města Olomouce pro následující období,“ zdůraznil primátor Antonín Staněk. „Cílem této důležité investice je kromě vzniku moderních školních prostor, také rozšíření kapacity školy,“ uvedl primátor. „Po úpravách se škola rozroste o dvě nové třídy, což pomůže vyřešit i poptávku po umístění žáků nejen z Nemilan, ale také ze Slavonína a blízkých Kožušan,“ vysvětlil náměstek pro školství Pavel Urbášek.

Základní školu v Nemilanech navštěvuje aktuálně 115 žáků pátých až devátých tříd. Stavební práce jim zasáhly nejen do výuky v průběhu školního roku, ale výjimečně jim letos prodlouží i prázdniny. „Vzhledem k náročnosti a rozsahu stavebních prací, letos ukončíme vyučování dříve. Vysvědčení žákům rozdáme už v pátek 19. června, poté se další stavební práce uvnitř hlavní budovy školy rozjedou zcela naplno,“ objasnila ředitelka školy v Nemilanech Eva Kaněčková.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.