pátek 3. května 2024 Alexej

Olomoucká Univerzita Palackého se zapojí do Týdne vědy a techniky. Ten bude bohatý na zážitky

Výstavami, přednáškami či exkurzemi se po celý příští týden zapojí Univerzita Palackého v Olomouci do Týdne vědy a techniky Akademie věd České republiky. Letošní, 19. ročník celostátní akce nese název Věda, svoboda, odpovědnost. Hlavním tématem budou globální hrozby, jako jsou klimatické změny či přírodní katastrofy. O víkendu program doplní téma 30. výročí sametové revoluce, informovali zástupci univerzity.

K největšímu českému vědeckému festivalu se za univerzitu připojí například interaktivní muzeum Pevnost poznání, kde se v úterý chystá křest originálních vědeckých omalovánek Ze Země do vesmíru od autorky Kateřiny Janošíkové. „V nabídce knihkupectví se vymalovánky určené pro vzdělávací účely objevují sporadicky. Autoři našli skulinu v této dostupné dětské aktivitě a připravili sérii obrázků z oblasti přírodovědy, které jsou určeny pestrému spektru uživatelů," uvedl Roman Kubínek z katedry experimentální fyziky přírodovědecké fakulty.

O příštím víkendu se příznivci vědy mohou v Pevnosti poznání těšit na představení nového exponátu interaktivního centra, který je blíže seznámí s nanotechnologiemi. Součástí akce bude tvůrčí dílna a chemické pokusy. Chybět nebude ani připomenutí významného výročí sametové revoluce prostřednictvím workshopu.Stejně jako loni se festivalu vědy zúčastní i olomoucká vědecká centra - Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) i Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH). Pro středoškoláky připraví dvě přednášky v Laudonově sále. Vědci však nebudou jen přednášet, ale pozvou zájemce i do svých laboratoří. Otevřou jim vědecký areál v ulici Šlechtitelů.

„Vědci v RCPTM seznámí návštěvníky s hlavními směry tamního chemického, materiálového a optického výzkumu, zájemci si prohlédnou špičkově vybavené laboratoře a dojde i na experimenty," uvedli zástupci univerzity. V CRH se návštěvníci dozvědí, k čemu je důležitý výzkum hospodářsky významných rostlin.

Na den otevřených dveří pak zve i Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, jež je součástí CRH. Ve dnech 12. až 14. listopadu návštěvníkům představí světový projekt luštění DNA pšenice, metody hledání úseků genetických informací či zachraňování genového bohatství banánovníků. Zájemci si budou moci prohlédnout také přístroje a technologie pro třídění chromozomů. Více informací lze nalézt na tydenvedy.cz.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, věda, školy, muzea, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.