sobota 4. května 2024 Květoslav

Vlastivědné muzeum v Šumperku vydalo nový sborník s názvem Severní Morava

Nový svazek se věnuje různým tématům. Jeden z článků se kupříkladu vrací k odstraňování soch představitelů komunistického režimu v Šumperku po Sametové revoluci, jiný zase připomíná regionální výtvarnou reflexi tématu úmrtí Jana Zajíce.

Z přírodních věd sborník obsahuje například studii zkoumající mikroskopické želvušky, jednoho z nejodolnějších živočichů na Zemi. Čtenáře seznámí s životními příběhy textilního podnikatele Johanna Ernesta Klapperotha či interbrigadisty a pozdějšího vedoucího kina Oko Aloise Kapla. Ve sborníku je možno nalézt i studii o drobných církevních stavbách na území bývalé farnosti Nové Losiny. V rubrice Poklady z našich depozitářů je představen cenný přírůstek muzejních sbírek, dřevořezba Loď bláznů od Jiřího Beránka, jejíž fotografie zdobí i obálku sborníku. 

Sborník lze zakoupit v recepci šumperského muzea a na všech jeho pobočkách (Muzeum Mohelnice, Muzeum Zábřeh, Památník Adolfa Kašpara v Lošticích a zámek v Úsově), případně objednat na e-mailové adrese magda.gronychova@muzeum-sumperk.cz. Cena jednoho výtisku činí 90 Kč.

Muzejní archeologové přiblíží dva nedávné objevy, depot mincí z Hrabové a také neobvyklý nález učiněný na půdě jednoho domu v Libivé. O raritě pojednává i článek věnující se vlasovým šperkům ve sbírkách muzea, což nebyly ozdoby do vlasů, jak by se mohlo zdát, ale šperky vyráběné z lidských vlasů, oblíbené v 19. století.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jeseniky.net

Štítky Šumperk, muzeum, sborník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.