sobota 4. května 2024 Květoslav

Univerzita Palackého zahájila vzdělávací projekt v iráckém Irbílu

Program zaměřený na celoživotní vzdělávání zahájila v iráckém Irbílu Univerzita Palackého v Olomouci. Chce tímto způsobem podpořit rozvoj metropole iráckého Kurdistánu i celého regionu. Program nazvaný Petroleum Engineering olomoucká univerzita v Irbílu spustila minulý týden.

Obdrželi jsme výukovou licenci od regionální vlády Kurdistánu a minulý týden jsme naše aktivity v Irbílu oficiálně zahájili. Vše je však teprve v počátcích, uvedl Miller. UP v Irbílu plánuje výuku až šesti bakalářských studijních programů, avšak vše bude podle rektora závislé na výsledcích akreditačního řízení.

O vstupu do projektu uvažuje několik dalších univerzit. „Zpočátku budeme vyučovat primárně kurdské studenty. V případě úspěchu má projekt v budoucnu ambice lákat i studenty z širšího regionu, a stát se tak 'českým vzdělávacím centrem' na Středním východě, uvedl prorektor UP pro zahraničí Martin Kudláček.

Vzdělávací projekt v Irbílu může podle Millera podpořit rozvoj tohoto regionu. „Irácký Kurdistán je zdaleka nejdynamičtější částí země s vysokou autonomií a potřebuje učitele, lékaře, inženýry a obecně vzdělanou elitu. Je nám ctí být mu v tomto ohledu mentorem a partnerem, řekl Miller.

Situaci působení UP v Irbílu přirovnal rektor ke zkušenostem olomoucké univerzity z období po sametové revoluci v roce 1989. „Po pádu komunismu výrazně pomohli naší univerzitě zpět na nohy partneři ze západní Evropy a USA. I díky tomu jsme se stali silnou středoevropskou institucí. Nyní máme možnost přebrat tuto bohulibou roli a podobně pomoci rychle se rozvíjejícímu regionu k trvalejší prosperitě, uvedl Miller.

Projekt v Irbílu bude podle rektora přínosem i pro UP. „Vynořuje se zde potenciál pro získání motivovaných postgraduálních studentů, kterých je nedostatek, a zároveň zvýšení konkurenceschopnosti a renomé univerzity ve světovém kontextu. Roli hraje i vyšší počet zahraničních platících studentů na univerzitě a participujících katedrách, řekl Miller.

Prorektor Kudláček upozornil, že Kurdistán a město Irbíl je z pohledu ministerstva zahraničních věcí dlouhodobě bezpečnou oblastí. Česká republika má navíc v Irbílu svůj generální konzulát. Současné situaci v regionu však věnujeme velkou pozornost a neponecháváme nic náhodě. Máme nastaveny mechanismy, které zajišťují bezpečnost našich zaměstnanců na maximum. Například právě v souvislosti s posledním děním minimalizujeme na přechodnou dobu počet našich lidí v Irbílu, dodal Kudláček.

Autoři | Foto

Štítky ČR, Irák, školy, vysoké, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.