sobota 4. května 2024 Květoslav

Spory vědců na olomoucké univerzitě můžou ohrozit i evropské granty

Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci uložil rektorovi, aby prošetřil podněty týkající se vyostřených sporů mezi vědeckými centry a vedením přírodovědecké fakulty. Týkají se údajné šikany, porušování zákonů, ale i možného ohrožení evropských grantů v řádu desítek milionů korun. Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) problémy přičítají děkanovi Martinu Kubalovi, ten to však odmítá. Senát se kvůli tomu sešel na mimořádném zasedání.

Dlouhodobý spor se podle rektora Jaroslava Millera dotýká nejen znesvářených stran, ale celé univerzity. Spory už podle něj znepokojily i světoznámé badatele, kteří se na evropských projektech univerzity podílejí.

„Bohužel čelíme situaci, kdy za určitých okolností mohou být ohroženy velké projekty, které UP řeší, a škody by byly nedozírné, nejen finanční, ale i reputační," uvedl na zasedání Miller. Podle něj nejde jen o projekty, ale i o lidi, zaměstnance i špičkové vědce, které univerzita zaměstnává a kterým slíbila při řešení projektů komfortní podmínky. Vyzval znesvářené strany, aby znovu našly respekt jeden k druhému.

Podnět ke svolání senátu dali zástupci RCPTM, přišli se šesti body včetně tvrzení o šikaně na pracovišti a cílenému ohrožení projektů. „To už dávno není spor mezi děkanem a profesorem Zbořilem. Úkony, které mohu naznačovat šikanu, naznačují i další vědečtí pracovníci a studenti," uvedl dlouholetý bývalý šéf RCPTM Radek Zbořil.

Senátoři ve vyhrocené atmosféře řešili také tajně pořízenou nahrávku ze schůzky z loňského června mezi pracovníkem fakulty, který byl v té době v pracovní neschopnosti, a děkanem přírodovědecké fakulty Martinem Kubalou. Jde zhruba o dvě minuty z půldruhé hodiny trvající schůzky, na které se děkan zmiňuje o odchodu některých špičkových vědců, padlo i slovo sabotáž při zmínění jména jednoho ze světových vědců podepsaného pod stamilionovým evropským projektem, na němž univerzita pracuje. Podle Zbořila jen měsíc po této schůzce byl tento projekt podroben hloubkovému auditu ze strany ministerstva školství. Náměstek ministra mu údajně na jeho dotaz sdělil, že se konal na podnět; žádná z podezření se přitom nepotvrdila.

Děkan se dnes ohradil, že nahrávka byla pořízena bez jeho vědomí a že z rozhovoru byly vystřižené pouze necelé dvě minuty. Odmítl také, že by fakulta chtěla ohrozit granty. „Nemám ani za sebe osobně žádnou motivaci nějaké projekty sabotovat," uvedl Kubala. Zásadně také odmítl šikanu či porušování zákona. „Už mi dochází trpělivost s tím, jak jsou dva roky vedeny útoky na vedení přírodovědecké fakulty. Naší fakultě se podle objektivních výsledků daří velice dobře," uvedl děkan.

Spory se vyostřují na druhé nejstarší tuzemské univerzitě déle než rok. Ve druhé polovině loňského roku přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v RCPTM. Počátek mají v přípravách vzniku nového vysokoškolského ústavu, jehož má být RCPTM součástí. Dosud spadá pod přírodovědeckou fakultu.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky školy, vysoká škola, Univerzita Palackého, spory, Olomouc, Kubala, Miller, Zbořil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.