neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Na UP studují studenti ze 108 zemí světa, jejich počet se zvyšuje

Na Univerzitě Palackého (UP) v Olomouci studuje v současné době 4497 zahraničních studentů pocházejících ze 108 zemí světa. Počet cizinců na osmi fakultách olomoucké vysoké školy se každoročně zvyšuje, za poslední desetiletí univerzita zaznamenala nárůst více než o sto procent. Zástupci UP o tom informují na stránkách www.upol.cz. Nejvíce zahraniční studenty láká studium na lékařské fakultě, kam směřuje více než třetina přihlášek. Nejvíce ze zahraničních studentů jsou zastoupeni Slováci.

V roce 2019 studovalo na UP 4497 zahraničích studentů, v porovnání s předchozím akademickým rokem je to o 452 posluchačů víc. Například oproti roku 2013 jde o nárůst téměř 73 procent a ve srovnání s rokem 2008 je nárůst o téměř 110 procent.

Podle vedoucího zahraničního oddělení UP Dalibora Mikuláše studuje nyní na olomoucké univerzitě oproti roku 2018 víc posluchačů ze Slovenska, Španělska, Ukrajiny, Polska, Francie, Itálie, Izraele, Německa, Japonska, Číny, Turecka a Kazachstánu. "V posledních třech letech se zásadním způsobem účastníme velkých mezinárodních veletrhů v Evropě, Asii a v Severní a Jižní Americe," uvedl na stránkách univerzity Mikuláš.

Za zvýšením počtu studentů z Francie, Itálie, Španělska, Portugalska a Turecka stojí podle něj úspěšnost univerzity v programech Erasmus. Nárůst počtu studentů z Německa podle něj souvisí s vyšším zájmem o studium ve zpoplatněných cizojazyčných programech. "Studenti z Japonska preferují krátkodobé pobyty, izraelští posluchači se zase výrazně orientují na studium medicíny v anglickém studijním programu. Aktuálně nás těší nárůst polských studentů, kteří na UP přicházejí hlavně přes programy Erasmus a CEEPUS," doplnil vedoucí oddělení.

V bakalářských, magisterských a doktorských programech se zahraniční studenti nejvíc zajímají o studium medicíny. V posledních dvou letech je však podle zástupců univerzity velký zájem také o mezinárodní rozvojová studia a zvyšuje se poptávka po psychologii. Ve výměnných pobytech jsou atraktivní všechny filologie, zájem je také o historii, pedagogiku, právo či politologii.

Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje na osmi fakultách dohromady zhruba 22.000 studentů. Loni podalo do prvních ročníků přihlášku přes 27.000 uchazečů.

Autoři | Foto Facebook Univerzity Palackého

Štítky školy, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.