neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Olomouckém kraji předloni rostly výdaje na výzkum nejrychleji

Výdaje na výzkum a vývoj v Olomouckém kraji v roce 2018 meziročně vzrostly o 23,4 procenta na 4,2 miliardy korun z 3,367 miliardy korun v roce 2017. Tempo růstu těchto investic bylo ve srovnání s ostatními kraji nejvyšší. Informoval Český statistický úřad. Výzkumem a vývojem se v Olomouckém kraji v roce 2018 zabývalo 3341 zaměstnanců.

Díky meziročnímu zvýšení výdajů na výzkum a vývoj o 23,4 procenta se Olomoucký kraj na celkových těchto výdajích v ČR v roce 2018 podílel čtyřmi procenty. Nejdůležitějším centrem výzkumu a vývoje zůstala Praha (36,9 mld. Kč), s odstupem následovaná Jihomoravským krajem (16,5 mld. Kč) a Středočeským krajem (16,3 mld. Kč).

Na podnikatelský sektor v roce 2018 v Olomouckém kraji připadlo 57 procent všech výdajů na výzkum a vývoj. Ve srovnání s ostatními kraji to byl třetí nejnižší podíl. Ve vysokoškolském sektoru bylo vynaloženo 40,6 procenta výdajů v kraji, což byl naopak nejvyšší podíl v zemi.

Ve struktuře předloňských výdajů na výzkum a vývoj v Olomouckém kraji zaujímaly běžné výdaje 3,9 miliardy korun, tedy 93,2 procenta z celkových výdajů. Na investiční výdaje ve výzkumu a vývoji připadlo 0,3 miliardy korun, což byl druhý nejnižší podíl mezi kraji.

Z 3,9 miliardy korun běžných výdajů v podnikatelském, vládním a vysokoškolském sektoru v Olomouckém kraji tvořily největší díl mzdové výdaje, na které v roce 2018 připadlo 2,2 miliardy korun. Z třistamilionových investičních výdajů bylo 53,8 procenta vynaloženo ve vysokoškolském sektoru.

Výdaje na výzkum a vývoj v Olomouckém kraji v letech 2015 a 2016 klesaly, karta se obrátila až v roce 2017, kdy vzrostly o více než půl miliardy korun na 3,367 miliardy. Důvodem dřívějšího poklesu výdajů na výzkum a vývoj bylo zejména méně peněz z evropských fondů, za něž se v minulosti vybudovala velká výzkumná pracoviště.

Například v Olomouci bylo v roce 2013 otevřeno nové Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, v němž pracují desítky vědců z několika zemí. Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého vybudovala také Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, věda, školy, hospodářství, Olomoucký, 2018

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.