sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Zoologické dny se po osmi letech vracejí zpět do Olomouce. Zúčastní se jich stovky odborníků a studentů

Seznámit odbornou veřejnost s výsledky posledních výzkumů v oblasti zoologie, ekologie, genetiky, evoluční biologie a ochrany živočišných druhů žijících u nás i v zahraničí je cílem 40. ročníku dvoudenní celostátní konference nazvané Zoologické dny Olomouc 2020.

Konferenci ve dnech 6. a 7. února pořádá v Olomouci katedra ekologie a životního prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i., a Česká zoologická společnost. Konference se zúčastní odborníci z Česka i zahraničí a v jejím závěru budou poprvé uděleny Ceny Jana Zimy a Jiřího Gaislera za přínos k výzkumu obratlovců.

Jde o největší tuzemskou akci mezi zoology a ekology, která je tradičně organizována jako nízkonákladová konference s nízkým poplatkem, aby se jí v hojné míře mohli zúčastnit i studenti. Celkem se letos přihlásilo přes čtyři sta zájemců nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Polska, Maďarska, Velké Británie a Turecka,“ uvedl Emil Tkadlec, vedoucí katedry ekologie a životního prostředí.

Vědecký program konference poběží paralelně ve čtyřech sekcích, připraveno je 130 přednášek a vystaveno bude 133 posterů. „Připravili jsme také dvě plenární přednášky, které budou věnovány souvislostem chování a zbarvení ptáků a rodičovské péči samotářských včel rodu Ceratina, česky nazývanými kyjorožky,“ dodal Emil Tkadlec.

Na akci budou již tradičně předány ceny za nejlepší studentské přednášky a postery, ceny v oboru entomologie a nově pak ceny za práce s ornitologickou tematikou. Uděleny budou i ceny Jana Zimy a Jiřího Gaislera za vědecké práce za přínos k výzkumu obratlovců. Jednotlivá ocenění budou laureátům předána před oficiálním ukončením konference.

První ročník Zoologických dnů byl uspořádán v roce 1969 v Brně. Konference během posledních dvaceti let získala výjimečnou popularitu, každoročně se jí účastní přes čtyři sta odborníků z řad akademických pracovníků, studentů, ale i odborné praxe. Postupně se rozšířila i do dalších měst v České republice. V Olomouci se naposledy konala v roce 2012. „Konference slouží také k výměně zkušeností a navazování nových kontaktů a spolupráce. U studentů to bývá často první příležitost k veřejnému vystoupení a k získání prvních ostruh v jejich odborné kariéře,“ uzavřel Emil Tkadlec.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Jan Pokorný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.