sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Univerzita Palackého posílá do Číny tisíc respirátorů

Tisíc respirátorů zajistila Univerzita Palackého v Olomouci pro partnerskou univerzitu v čínském městě Chang-čou, aby jí pomohla čelit epidemii koronaviru. Respirátory, které splňují parametry žádosti čínských úřadů o materiální pomoc, dnes zástupci Univerzity Palackého předali pracovníkům čínské ambasády.

Chang-čou leží v provincii Če-ťiang, která patří mezi nákazou nejpostiženější oblasti Číny. „Prioritou pro nás byla adresnost a rychlost dodání konkrétní hmotné pomoci. Situace v Číně je stále vážná a zásoby ochranných pomůcek a obleků tamním úřadům docházejí. I s ohledem na naše zahraniční vědecko-vzdělávací spolupráce s některými čínskými univerzitami je proto naší morální povinností snažit se pomoci dostupnými prostředky," uvedl za univerzitu profesor Martin Kudláček.

Olomoucké univerzitě se podle Kudláčka nakonec podařilo sehnat tisíc respirátorů, po kterých nejen v Česku prudce vzrostla poptávka. Respirátory budou nyní prostřednictvím čínské ambasády rychle zaslány na partnerskou univerzitu v Číně. Univerzita Palackého se zároveň snaží zajistit další zásilku ochranných pomůcek, kterou by do Číny případně poslala v nejbližších dnech. Na materiální pomoc vyčlenila peníze ze svého rozpočtu. Z Olomouce je to tento týden už druhá pomoc, která do Číny poputuje. V úterý podobný krok učinili olomoučtí radní, když rozhodli o darování dvou set respirátorů.

V Číně, odkud se nebezpečná nákaza šíří, už epidemii koronaviru podlehlo více než 1100 lidí. Celkový počet potvrzených případů přesáhl 44.600, část lidí se ale už vyléčila. V Česku zatím nákaza koronavirem nebyla potvrzena.

Autoři , | Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Čína, zdraví, školy, koronavirus, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.