úterý 7. května 2024 Stanislav

Pětidílnou sérii učebnic češtiny pro cizince z Univerzity Palackého testují cizinci

Univerzita Palackého v Olomouci (UP) se chystá vydat novou pětidílnou sérii učebnic češtiny pro cizince. První díl, věnovaný těm nejpokročilejším, je již na světě, další budou postupně přibývat. Vydání učebnic je součástí projektu Czech it UP, který se inspiroval moderním stylem učebnic oxfordského typu. Testují je cizinci, kteří na univerzitě studují, řekli dnes novinářům zástupci školy.

Jako první vyšel díl pro nejpokročilejší studenty. Univerzita k jeho vydání na prvním místě přistoupila záměrně, protože podobný typ učebnic na trhu chybí. „Sérii Czech it UP záměrně uvádíme dílem určeným pro úroveň C1. Právě v této úrovni totiž na českém trhu citelně chybí výběr knih a učebnic, s nimiž je možné při výuce pracovat," uvedl ředitel vydavatelství Aleš Prstek.

Pracovní verzi této učebnice jako první testovali studenti na Letní škole slovanských studií, na kterou každoročně přijíždějí lidé z celého světa. „Pozitivní ohlas máme nejen od lektorů, ale i od samotných studentů. Kvitují především aktuální témata, ale i český humor. Navíc učebnice rozvíjí všechny čtyři kompetence, které potřebujete v cizím jazyce. Je to skvělá práce," uvedla ředitelka školy Pavla Poláchová.

Učebnice je vydána podle autorů v "kabelkovém formátu". Vše podstatné ke každému jazykovému tématu je umístěno na dvou protilehlých stranách. Učebnice je tak přehledná, má ulehčit práci v hodině i při samostudiu. Její součástí jsou pracovní sešity, výuková videa a zvukové nahrávky jsou přístupné na interaktivních webových stránkách projektu.

Podle prorektora pro zahraničí Martina Kudláčka by měly další díly následovat ještě letos a zbývající v příštím roce. „Na podzim bychom chtěli představit další dva díly, předpokládám, že by se mohly pilotně vyzkoušet na Letní škole slovanských studií. Rád bych, aby další dva byly připraveny do léta příštího roku," řekl na dotaz prorektor.

K projektu Czech it UP přistoupila olomoucká univerzita kvůli výraznému nárůstu počtu zahraničních studentů i účastníků letních škol v Olomouci a také kvůli zvětšování seznamu spoluprací se zahraničními univerzitami. Na UP loni studovalo 4497 zahraničních studentů ze 108 zemí, na Letní školu slovanských studií dorazilo 110 studentů ze 30 zemí. Série učebnic však není určena pouze studentům spjatým s UP, dodali její tvůrci.

Autoři | Foto upol.cz/Ivana Pustějovská

Štítky školy, jazyky, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.