neděle 5. května 2024 Klaudie

Zájem o studium v Olomouci roste. Univerzita přijala osmadvacet tisíc přihlášek

V polovině března byla poslední možnost podat si přihlášku na většinu studijních programů, které Univerzita Palackého v Olomouci nabízí. K 15. březnu registrovala olomoucká univerzita celkem 28 030 přihlášek ke studiu, což je oproti loňskému roku o více než osm set přihlášek víc.

Loni univerzita evidovala 27 219 uchazečů o studium. Letos počet stoupl o více než osm set přihlášek. „Ještě není započten studijní program International Development Studies na přírodovědecké fakultě, jehož přijímací řízení je na rozdíl od loňska otevřené do konce dubna. Celkový počet přihlášek se tedy ještě navýší,” řekla tisková mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Největší zájem o studium je tradičně na filozofické a pedagogické fakultě. „Velký nárůst ale zaznamenala cyrilometodějská teologická fakulta, jež eviduje o 30 procent více přihlášek než loni,” uvedla mluvčí.

„Pozitivní křivka zájmu o Univerzitu Palackého je skvělou zprávou o kvalitě nabízených studijních programů,“ uvedl prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík.

Podle mluvčí dorazilo ze zahraničí na olomouckou univerzitu 3270 přihlášek, z nich pak 2194 ze Slovenska. Zahraniční uchazeče nejvíce láká studium na lékařské fakultě, směřovala tam více než třetina přihlášek.

Další přihlášky očekává univerzita v následujících měsících. Na některé studijní programy se totiž mohou zájemci ještě přihlašovat. Jedná se například o doktorské filozofické programy či doktorské a cizojazyčné programy přírodovědecké fakulty. 

Vedení univerzity spolu s děkany fakult řeší také přijímací zkoušky v současné situaci. „S ohledem na vývoj situace i podobu a platnost opatření představí ucelenější informace pravděpodobně do konce března,” řekla Sýkorová Dvorníková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto upol.cz

Štítky univerzita, UPOL, Olomouc, studium, přihlášky, přijímačky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.