středa 8. května 2024 Statní svátek

Vědecká laboratoř univerzity odložila velkokapacitní testování na středu. Důvodem je chybějící látka

Olomoucká laboratoř experimentální medicíny začne s velkokapacitním testováním vzorků na koronavirus až ve středu. Původně se počítalo s tím, že se vědci pustí do testování již dnes. Důvodem odkladu je poslední chybějící látka, která by měla být dodána v nejbližších dnech, řekl Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny, který se nachází v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Laboratoř by měla zvládnout otestovat až tisíc vzorků denně, počet testů se tak v Olomouckém kraji výrazně zvýší.

„Měli bychom být připraveni ve středu, chybí nám jedna poslední chemikálie, na kterou čekáme. Měla by dorazit každým dnem. Od středy bude také zřízena telefonická linka pro pacienty," uvedl Vanek. Podle něj se ale laboratoř zpočátku zaměří na indikované pacienty, v úvahu přichází i výpomoc dalším mikrobiologickým laboratořím, které v současné době nestíhají. "Zasazujeme se ale o to, aby měli možnost i samoplátci, ti však přijdou na řadu až poté," doplnil Vanek.

Špičkově vybavená laboratoř, která je součástí olomoucké lékařské fakulty, získala povolení k testování jako první univerzitní pracoviště v Česku, Státní zdravotní ústav v Praze jej vydal ve středu. Vědci zde mají k dispozici velkokapacitní zařízení na izolaci a genotypizaci nového koronaviru.

I s laboratoří prostějovské nemocnice tak budou moci odborníci denně otestovat v kraji až 1100 vzorků, podle hejtmana Ladislava Oklešťka půjde o dosud největší kapacitu na Moravě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, věda, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.