neděle 5. května 2024 Klaudie

Univerzita se od pondělí otevře pro studenty nejvyšších ročníků

Univerzita Palackého se znovu chystá od příštího pondělí v omezené míře otevřít své prostory studentům nejvyšších ročníků. Rozhodnutí o zpřístupnění prostor po částečném uvolnění vládních opatření souvisejících s koronavirovou pandemií však nechává především na jednotlivých fakultách či katedrách. Zda se budou moci absolventi vrátit do škol a pracovat v laboratořích či skládat zkoušky, bude záležet i na jejich domluvě s pedagogy, řekla dnes ČTK mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Své služby již znovu za omezených podmínek nabízí univerzitní knihovna.

Posluchači absolventských ročníků bakalářského a magisterského studia by tak mohli před uzavřením svých studijních povinností začít docházet na konzultace s vyučujícími, do laboratoří či do knihovny. Uskutečnit se také budou moci státní závěrečné zkoušky. „Každá z těchto aktivit je nicméně omezena na přítomnost maximálně pěti osob naráz a dodržování platných pravidel, jako jsou dvoumetrové rozestupy či zakrytí dýchacích cest. Pokud nebude možné tento počet a náležitosti dodržet, musí všechny výukové aktivity i nadále až do odvolání probíhat pouze distančně a on-line formou," uvedla dnes univerzita.

Rozhodnutí o případném zpřístupnění svých prostor tak nechalo vedení školy především na samotných fakultách, případně katedrách. „V případě zkoušek, práce v laboratořích a podobně je také nutná předchozí domluva studenta s pedagogy," doplnila mluvčí univerzity.

V souvislosti s částečným znovuotevřením univerzity se podle ní jedná také o možnostech zahraničních studentů a případného dokončení jejich studijních povinností v rámci výměnných pobytů. "Jednají o tom ministerstvo školství, vnitra a rektoři jednotlivých univerzit. Bližší informace budou v tomto ohledu známy v nejbližších dnech," uvedla mluvčí. Dodala, že pro ostatní studenty se zatím nic nemění, stále platí zákaz kontaktní výuky. Jejich přítomnost na univerzitě tedy není možná a týká se jich až do odvolání pouze on-line forma výuky včetně zápočtů či zkoušek.

Univerzita Palackého zároveň ode dneška znovu zprovoznila služby univerzitní knihovny, byť v omezené formě, přes výpůjční okénko v přízemí na nádvoří Zbrojnice. Zájemci o půjčení si musejí o knihy dopředu napsat, přijít si pro ně mohou až poté, co dostanou potvrzení, že jsou připraveny. Na nádvoří Zbrojnice se dostaví v předem dohodnutém čase, dodržovat musí veškerá bezpečnostní opatření včetně dvoumetrových rozestupů. Knihy poté mohou vrátit výhradně do biblioboxu Zbrojnice.

Autoři | Foto Univerzita Palackého Facebook

Štítky koronavirus, školy, UP, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.