středa 1. května 2024 Svátek práce

Studenti se na Univerzitu Palackého nevrací, využívají ale otevřené knihovny v omezeném provozu

Studenti absolventských ročníků se na Univerzitu Palackého po uvolnění vládních opatření zatím nevracejí. Využívají nadále konzultace se svými pedagogy především prostřednictvím on-line přenosu. Osobní schůzky, které musejí navíc splňovat řadu hygienických opatření, si na příští dny domlouvají jen jednotlivci.

Studenti naopak využívají znovuotevření univerzitní knihovny. Knihovnice denně vyřizují až sedm desítek požadavků, knihy předávají přes výdejní okénko.

Prázdnotou dnes podle zjištění ČTK zely například prostory filozofické fakulty, téměř prázdné bylo i nádvoří rektorátu či Zbrojnice. Studentů je v prostorách univerzity minimum i proto, že si již zvykli na on-line výuku a navíc nemusí za pedagogy dojíždět. Podobný názor mají i samotní pedagogové. „Jsem přesvědčen, že 80 procent těchto konzultací zůstane v internetovém režimu, který by se měl navíc i nadále preferovat," řekl dnes ČTK Petr Bilík z katedry divadelních a filmových studií filozofické fakulty.

Podle Bilíka, který je zároveň prorektorem univerzity, budou na osobní konzultace mířit jen jednotlivci a to především z oborů, kde potřebují pracovat v laboratořích nebo budou potřebovat finální konzultace u diplomových prací. „Myslím si, že se všichni tak zavedli v on-line prostředí, že to budou preferovat minimálně ještě několik týdnů. Předpokládám, že v následujících 14 dnech dojde k minimu osobních konzultací," doplnil Bilík.

Vysokoškolští studenti však začali využívat především univerzitní knihovnu, jejíž služby byť v omezené formě přes výdejní okénko na nádvoří Zbrojnice byly obnoveny již minulý týden. „Požadavky zatím neklesají, knihovnice denně vyřizují kolem 50 až 70 mailů," řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Studenti na nádvoří míří v dohodnutý čas, fronty se zde zatím netvoří. „Limit v rezervačním systému je pět studentů na 15 minut. Zatím se jich tolik nesešlo a frontu nestáli ještě nikdy. Pokud by se sešli, kužely rozestavěné po dvou metrech je dostatečně oddělí," doplnila mluvčí školy. Knihy poté studenti vracejí do biblioboxu Zbrojnice. I on jdou přitom do "karantény" a to na dobu čtyř a pěti dnů, které doporučují hygienici.

Autoři | Foto commons.wikimedia.org

Štítky univerzita, Univerzita Palackého, knihovna, studenti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.