neděle 5. května 2024 Klaudie

Do konce semestru se klasická výuka neuskuteční, zní z olomoucké univerzity

Ani po uvolnění vládních opatření, které umožní vstup všech studentů do akademických prostor, se podle vedení Univerzity Palackého v Olomouci běžná výuka do učeben od pondělka nevrátí. Studenti nadále mohou docházet na univerzitu pouze po domluvě s pedagogem a na základě jeho pokynu, pokračovat tak bude především on-line výuka. Prorektor univerzity Petr Bilík řekl, že už návrat klasické výuky v příštích týdnech neočekává, a to i vzhledem k tomu, že je téměř konec semestru. Přicestovat však mohu ke zkouškám zahraniční studenti.

Studenti by měli docházet na univerzitu především kvůli individuálním konzultacím, praxi a práci v laboratořích či účasti na zkouškách, státnících a obhajobách, uvedla univerzita na sociální síti. Dosud to bylo možné jen pro studenty absolventských ročníků. Studenti si mohou také vypůjčit knihu z univerzitní knihovny ve Zbrojnici. Režim je však nastaven po předchozí rezervaci a přes výdejní okénko.

Vedení univerzity upozorňuje, že stále se musí dodržovat přísná hygienická opatření. "Každá z těchto aktivit je nicméně omezena na přítomnost maximálně pěti osob současně a dodržování platných pravidel, jako jsou dvoumetrové rozestupy či zakrytí dýchacích cest pomocí roušky," upozornilo vedení univerzity. Nadále také platí, že o případném zpřístupnění svých prostor si rozhodnou samy fakulty, případně katedry.

"Krotit" studenty musel na sociálních sítích po vyhlášení uvolnění opatření rektor univerzity Jaroslav Miller, i podle něj řada z nich z vyjádření vlády pochopila, že se škola otevírá úplně. "Přestože Vláda ČR dle aktuální informace prý drobounce změnila pokyny z 'určitě nikdy z pokojíčku!' na 'objednávejte dovolenou na Čukotce a stůl ve Vertigu!', zcela jistě nenastává od pondělí návrat k běžnému prezenčnímu režimu a rozvrhu," glosovali to s nadsázkou správci univerzitní facebookové skupiny.

Uvolnění vládních opatření se od pondělí dotýká i zahraničních studentů univerzity. Pokud přijedou kvůli zkoušce či státnicím a do 24 hodin se vrátí zpět do své vlasti, nebude se na ně vztahovat podmínka povinné karantény či předkládání testu s negativním výsledkem na přítomnost nemoci covid-19. Pro vstup do země budou muset předložit potvrzení z vysoké školy o účasti na zkoušce. Pokud bude pobyt delší, budou muset předložit negativní test, případně se podrobit čtrnáctidenní karanténě. Bližší informace zveřejnila univerzita na svých stránkách www.upol.cz. Rektor zároveň v souvislosti s uvolňováním krizových opatření odvolal od pondělka zákaz tuzemských i zahraničních pracovních cest zaměstnanců UP.

Opatření kvůli pandemii koronaviru, které na začátku března uzavřely všechny tuzemské školy, se na olomoucké univerzitě dotklo zhruba 22.000 studentů, kteří studují na osmi fakultách.

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky školy, koronavirus, vysoké, Olomouc, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.