úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Mateřské školy se otevřou koncem května

Pět desítek mateřských škol v Olomouci obnoví provoz zřejmě 25. května, kdy by měly malé děti moci opět chodit i do jeslí. Termín otevření mateřských škol stanovil krizový štáb Olomouce a ještě ho musí schválit městská rada. Novinářům to dnes řekl primátor Mirek Žbánek (ANO). Mateřské školy byly uzavřeny v březnu na začátku epidemie koronaviru. Kvůli preventivním opatřením v nich bude v květnu k dispozici jen zhruba polovina míst.

„O obnovení provozu mateřských škol jednáme s odborem školství, se školkami i s rodiči dětí už delší dobu. V krizovém štábu jsme se shodli na datu 25. května. Ještě předtím ale téma předložíme 11. května na jednání rady města," uvedl Žbánek.

Příprava obnovení provozu mateřských škol a jeslí není jednoduchá, protože je nutné dodržet preventivní opatření. „Situaci komplikuje nařízení o menších počtech dětí ve skupinách, stejně jako personální situace. Sedm školek bude mít problém vůbec otevřít," upozornila vedoucí odboru školství magistrátu Hana Fantová.

Zatímco před epidemií měly mateřské školy v Olomouci kapacitu 3829 míst, tak od 25. května jich bude pouze 1914. Přednost podle Fantové dostanou děti předškolního věku s povinným posledním rokem docházky. Následovat budou jejich sourozenci a poté sourozenci dětí, kteří čerstvě nastoupily do školy. V Olomouckých školkách tak zůstane pro ostatní zájemce 295 volných míst.

„Mateřské školy podpoříme zajištěním pohotovostního množství respirátorů pro personál a roušek i štítů pro děti, pokud bude jejich používání u dětí nutné," dodala Fantová. Jediné městské jesle bude moci od konce května navštěvovat 20 dětí, zatímco dříve jich bylo 35. Fantová podotkla, že podle průzkumů u rodičů by tato kapacita měla stačit.

Od pátku 1. května bude v Olomouci otevřeno 82 venkovní hřišť a pískovišť, která byla v předchozích týdnech uzavřená. Na hřiště budou moci lidé chodit pouze s rouškou a platit budou dvoumetrové rozestupy. Hřiště a pískoviště budou průběžně dezinfikována pomocí horké páry. V pískovištích se bude až do poloviny května měnit písek za nový, uvedla vedoucí oddělení městské zeleně Jitka Štěpánková. Otevřeno bude také rozárium nedaleko centra města. Školní hřiště budou pro veřejnost uzavřena do 25. května.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, správa, koronavirus, děti, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.