úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Olomoucká univerzita odložila kvůli pandemii promoce až na podzim

Olomoucká Univerzita Palackého se rozhodla odložit slavnostní promoce svých absolventů až na podzim letošního roku. Důvodem jsou bezpečnostní opatření kvůli pandemii nemoci covid-19. Podle vedení univerzity by se promoce s ohledem na jejich tradiční podobu mohly po prázdninách uskutečnit ve větším rozsahu, informovala univerzita své studenty na stránkách www.upol.cz. V červnu by to bylo ohroženo mnohem více než v září, uvedl na sociální síti rektor univerzity Jaroslav Miller.

Na postupu, kdy se letošní slavnostní akt převzetí vysokoškolského diplomu uskuteční nejdříve v září a poté v následujících měsících, se dohodlo vedení univerzity s děkany všech osmi fakult. K tomuto kroku se univerzita rozhodla přistoupit i přes postupné uvolňování nouzových opatření a zmírnění omezování shromažďování. „Lepší bezpečnostní situace, propustnost hranic s okolními zeměmi a předpoklad menších zdravotních rizik totiž umožní, aby promoce proběhly v co největším rozsahu, a absolventi tak mohli slavnostní okamžiky plnohodnotně a naživo sdílet s větším počtem svých blízkých,“ uvedla univerzita.

Rozhodnutí se týká jak promocí absolventů bakalářského, magisterského a doktorského studia, tak předávání jmenovacích dekretů docentům a přiznání práv emeritním profesorům, doplnili zástupci univerzity.

Studenti rozhodnutí univerzity o tom, že si vysokoškolský diplom převezmou až po prázdninách, vzali většinou s pochopením. „Když budou, není problém,“ uvedl jeden ze studentů na sociální síti. Další absolventka zase navrhla zvážit tento postup i do budoucna, promoce na začátku července podle ní komplikují nejen prázdninové plány rodině, ale především je v talárech v létě vedro.

Olomoucká univerzita naopak v souvislosti s uvolňováním opatření upravuje od příštího týdne režim menzy a v omezeném režimu začnou fungovat i bistra FreshUP na filozofické a přírodovědecké fakultě. Rektor již dříve také odvolal zákazy zahraničních pracovních cest zaměstnanců. Apeluje na ně však, ať zváží, zda jsou nezbytné.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, Olomouc, palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.