pondělí 29. dubna 2024 Robert

O návrat školáků na první stupeň je velký zájem, očekává se návrat až osmdesáti procent dětí

O návrat dětí z prvního stupně do přerovských základních škol mají rodiče poměrně velký zájem. Podle prvotních odhadů radnice by se mohlo do škol vrátit až 80 procent dětí. Kromě povinného dodržení řady nutných hygienických opatření nařízených vládou řeší nyní školy kvůli očekávaným počtům i další potíže. Jde především o zajištění personálu i prostoru ve školách. Školy totiž budou muset pro každou skupinu zajistit pedagogy na výuku i na odpolední volnočasové aktivity.

Například Základní škola U tenisu bude zájem rodičů dětí z prvního stupně zjišťovat až příští týden, po zkušenosti se žáky 9. tříd však již dopředu očekává, že bude veliký. "Poté budeme plánovat jak výuku zajistit a především pak odpolední volnočasové aktivity. Pokud se přihlásí ve všech třídách více jak 15 dětí, budeme mít obrovské problémy jak personální, tak prostorové," řekl ředitel školy Michal Pospíšil. Podotkl přitom, že někteří z kolegů učitelů se do školy vrátit nemusí, neboť spadají do rizikové skupiny. "Nazval bych to organizačním infernem. Bude to zkouška pedagogického sboru," doplnil ředitel.

Zájem dětí mapují i na Základní škole Svisle, také tam bude složité zajistit provoz podle manuálu ministerstva školství, narážejí zejména na personální a prostorové možnosti školy. "Při velkém zájmu vznikne 20 skupin, což znamená potřeba 40 pedagogických pracovníků. Neočekávám toto extrémní obsazení školy, ale i tak mám velké obavy, že nebudeme moci vyhovět všem rodičům, a to i při zapojení učitelů 2. stupně a asistentů pedagoga," uvedl ředitel školy Miroslav Fryštacký. Upozornil také na to, že učitelé i nadále vyučují distančně. "Rodiče se nyní často dotazují, jak to bude s ošetřovným v případě, že nepošlou děti do nepovinné školy. Veřejnosti schází jednoznačná a jasná odpověď," dodal ředitel.

Také radnice očekává, že zájem rodičů o nepovinný návrat dětí z prvních stupňů do základních škol bude velký, informovat o tom musejí rodiče školy do 18. května, řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS). "Ředitelé základních škol předběžně odhadli, že nastoupí 80 procent zapsaných žáků, zájem je velký," uvedl náměstek.

Město i základní školy tak kvůli tomu nyní řeší dva problémy - jak vytvořit školní skupiny po 15 lidech a jak to zvládnout personálně. Podle náměstka Kouby má být totiž podle doporučení u jedné skupiny na čtyři vyučovací hodiny kantor a na volnočasovou aktivitu té samé skupiny má nastoupit vychovatel. "Na jednu třídu rozdělenou na dvě skupiny tak potřebuji čtyři zaměstnance školy na jeden den. Zjišťujeme nyní, kolik je vůbec schopno nastoupit učitelů a zda je možné to personálně zvládnout," doplnil náměstek Kouba. Vypomoci mohou pode něj teoreticky učitelé z druhého stupně, ty však nikdo nezbavil povinnosti učit své žáky na dálku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, koronavirus, základní, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.