pátek 3. května 2024 Alexej

UP kvůli koronaviru mění podobu přijímaček, některé jsou zrušeny

Univerzita Palackého v Olomouci kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením změnila podobu přijímacích zkoušek z předchozích let. Některé termíny byly posunuty především s ohledem na termíny maturit, u některých oborů jsou přijímací zkoušky zcela zrušeny, stejně tak nebudou uchazeči skládat ústní či talentové zkoušky. Podoba přijímacích zkoušek na olomouckou univerzitu, na kterou se letos hlásí 28 tisíc studentů, je v gesci jednotlivých fakult. Právě tam se uchazeči mohou dozvědět přesnější informace.

„Termíny a forma přijímacích zkoušek jsou v kompetencích fakult Univerzity Palackého, některé termíny již byly na základě opatření posunuty, například ze začátku června do druhé poloviny června, termín byl posunut i u přijímacích zkoušek, které organizuje SCIO,“ řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Na většině fakult se zároveň změnila podoba přijímacích zkoušek, například se zrušila ústní či talentová část zkoušek. „Obecně se dá říci, že přijímací zkoušky na UP se tam, kde to půjde, uskuteční on-line. Písemné testy nahradí on-line testy, ústní pohovory on-line pohovory. Na některých studijních programech bude od přijímacího řízení zcela upuštěno nebo se bude přihlížet ke studijním výsledkům ze střední školy,“ uvedla mluvčí. U některých studijních programů se podle mluvčí stále zvažuje, zda bude možné přijímací řízení uskutečnit za určitých podmínek prezenčně.

Například na filozofické fakultě se od přijímacích zkoušek upouští u studijních programů, kde počet přihlášek nepřekročil požadovanou kapacitu, v dalších oborech ji studenti budou dělat on-line formou. Například u oboru psychologie, o který je velký zájem, musejí uchazeči kromě on-line testů dodat i své portfolio včetně eseje a videa s osobním medailonkem, které má nahradit osobní setkání. Právnická fakulta bude v přijímacím řízení vycházet z výsledků SCIO testů, které se budou konat do konce června. O zrušení části přijímací zkoušky, a to talentové zkoušky a ústního pohovoru, zase rozhodla fakulta tělesné kultury. Uchazečům to děkan sdělil dopisem.

Podrobnější informace včetně harmonogramů termínů a forem přijímacích zkoušek uchazeči o studium najdou na webu jednotlivých fakult UP. Fakulty je také budou o podobě přijímacích zkoušek informovat v následujících dnech prostřednictvím e-mailu, dodala mluvčí. Bližší informace najdou zájemci na stránkách univerzity. UP letos do poloviny obdržela přes 28 tisíc přihlášek, což je zhruba o 800 více než loni. Zájemci si mohli letos vybrat mezi osmi fakultami, které nabízejí mnoho kombinací.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky školy, Olomouc, univerzita, palackého, přijímačky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.