neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Hejčíně začala stavba nové waldorfské školy za 160 milionů korun

V Olomouci začala tento týden stavba nové budovy pro waldorfskou školu a školku, v plánu je zde rozšířit vzdělání i o waldorfské lyceum. Objekt se staví v místě proti hejčínskému gymnáziu, bude mít kapacitu pro 360 žáků a sto předškoláků. Náklady vyjdou na 160 milionů korun. První školáci sem zamíří ve školním roce 2021/2022. Olomoucká waldorfská škola a školka je jediná svého druhu v Olomouckém kraji. Důvodem stavby nového kampusu je velká poptávka po školství tohoto typu, řekla v pátek ředitelka společnosti Monika Machytková.

Škola má pozemek zhruba 5500 metrů čtverečních, stavbě předcházela také demolice deseti garáží, které společnost odkoupila. Investici pokryjí vlastní zdroje, dotace a úvěr. „Stavební firma začala na místě pracovat tento týden v pondělí, příprava pozemku však začala již od loňského podzimu," uvedla ředitelka.

Kampus věnovaný waldorfské pedagogice by se mohl do budoucna rozrůst i o střední školu. Společnost má v plánu otevřít waldorfské lyceum, nyní se pro něj snaží získat akreditaci. "Na základní škole bychom tak měli mít po jedné třídě od 1. do 9. stupně, zbylý prostor bychom uvolnili pro střední školu. Kapacita základní a střední školy by tak byla maximálně 360 žáků," doplnila Machytková.

Olomoucká waldorfská základní a mateřská škola nyní působí ve městě na čtyřech adresách v pronajatých prostorách. Základní škola působí na jedné adrese, školky na dvou místech a na čtvrté adrese působí dětská skupinka. V základní škole se nyní vzdělává zhruba 160 žáků, dvě mateřské školy navštěvuje šest desítek dětí a dětská skupina je pro 20 dětí. Zaplnit nový objekt podle ředitelky nebude problém. „Zájemců máme dost. I v tuto krizovou dobu jsme měli 32 dětí na zápis a otevíráme pouze jednu třídu pro 20 dětí. Zájem prostě je. Stejné je to i u mateřských škol, máme tam po zápise zcela plno,“ dodala ředitelka společnosti.

První třída s prvky waldorfské pedagogiky zahájila v Olomouci výuku v září 2004, pod svá křídla si tehdy vzala tuto alternativní třídu Základní škola Milady Horákové. Soukromá alternativní škola svoji činnost zahájila v září 2010. Waldorfská pedagogika podporuje všestranný rozvoj osobnosti dítěte tím, že stejnoměrně rozvíjí rozum, cit a vůli. Pedagogové se přizpůsobují zralosti a věku školáka. Děti jsou hodnoceny slovně.

Autoři | Foto

Štítky ČR, školy, stavby, waldorfská, Olomouc, hejčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.