neděle 5. května 2024 Klaudie

Žáci druhého stupně se vrátí do školy jen na konzultace

Do základních škol v Olomouckém kraji zamíří po nejmladších školácích od příštího týdne na dobrovolnou prezenční výuku odhadem i více než polovina žáků z druhých stupňů. Program však budou mít na rozdíl od mladších spolužáků, kteří chodí do školy po maximálně patnáctičlenných skupinkách denně, jiný. V jejich případě půjde o konzultace v domluvených dnech a hodinách. Do některých škol tak zamíří školáci například jen na jeden či dva dny v týdnu.

Například na Základní škole Trávník v Přerově o konzultace projevilo zájem 56 procent žáků. „Z prostorových a personálních důvodů jsme zvolili následující systém. Žáci šestých, sedmých a osmých ročníků se dostaví do školy vždy v jednom pracovním dni daného týdne a společně ve skupině maximálně 15 budou probíhat vzdělávací a socializační aktivity po dobu čtyř vyučovacích hodin," řekla ředitelka školy Kamila Burianová. Podotkla, že osobní konzultace budou na základě přání žáků a potřeb vyučujících vždy po domluvě.

Ještě vyšší zájem ze strany žáků zaznamenali pedagogové na Základní škole v ulici E.Valenty v Prostějově, kam zamíří 63 procent dětí. „Žáci budou rozděleni do čtrnácti skupin tak, aby počet ve skupině nepřesáhl patnáct. Každý z žáků přijde do školy dvakrát týdně vždy po čtyřech hodinách, ve kterých se zaměříme na třídnické hodiny, socializační aktivity, konzultace, ale i shrnutí a procvičení učiva z hlavních výukových předmětů," řekl ředitel školy Radim Weisser.

Výuku do tří dnů, a to na pondělí, středu a pátek vždy od 10:00 do 12:35 naplánovala pro žáky druhých stupňů Základní škola Želatovská v Přerově. „Je to z důvodů nemíchání skupin s 1. stupněm, bloky budou vždy rozděleny na konzultace z matematiky, českého jazyka a třídnicko-socializační hodinu. Tento model bude probíhat dva týdny. Poslední týden je model aplikován pouze na třídnicko-socializační hodiny s třídními učiteli," popsal fungování zástupce ředitele Jaromír Školoudík. Uvedl, že výuka bude na škole ukončena 26. června, na 29. a 30. června udělil ředitel ředitelské volno.

Odložit dobrovolnou prezenční výuku na druhém stupni musela Základní škola Haškova v Uničově na Olomoucku, kde jeden z učitelů onemocněl koronavirem. Naopak výuka na prvním stupni pokračuje beze změny. Dosavadní testy vyloučily další pozitivní případy. Zahájení výuky na druhém stupni škola podle ředitele Svatopluka Vlka odkládá do doby, než budou známy výsledky kontrolních testů na covid-19.

V souvislosti s jiným způsobem vyučování, které se kvůli opatřením proti koronaviru odehrávalo několik měsíců pouze on-line formou, budou letos učitelé žáky klasifikovat jiným způsobem než dosud. Podle ředitele Základní školy Mozartova v Olomouci Zbyňka Kundruma se budou řídit vyhláškou ministerstva školství, podle níž budou vycházet ze známek od 1. února do 10. března, než se školy uzavřely. V potaz budou brát i distanční vzdělávání a hodnocení za první pololetí školního roku. „Jasně se říká, že žádný žák by se neměl zhoršit, žádný žák by neměl opakovat ročník. Je to naprosto specifické hodnocení," doplnil ředitel školy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, koronavirus, základní, Olomoucko, výuka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.