pátek 3. května 2024 Alexej

Vysvědčení v kraji dostanou děti převážně o dva dny dříve. Rozdávat se bude i na hřišti

Většinou o dva dny dříve a na mnoha místech i netradiční formou dostanou letos děti v Olomouckém kraji vysvědčení. Rozdávat se bude ve třídách, ale i na hřišti. Ředitelská volna využili ředitelé na školách nejen kvůli letošnímu specifickému způsobu výuky, ale i kvůli plánovaným opravám. Ve třídách se při příležitosti předání vysvědčení sejdou všichni spolužáci vůbec poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru. Část z nich totiž zůstala i po otevření škol doma a pokračovala v on-line studiu.

O dva dny se například zkrátí školní rok na Základní škole Svisle v Přerově, vysvědčení tam dostanou děti první vyučovací hodinu od třídních učitelů za přítomnosti všech žáků, kteří se dostaví do školy. Roušky v budově školy jsou povinné, uvedla škola na svých stránkách. "Kdo nebude mít vyplněné a podepsané čestné prohlášení a roušku, nebude vpuštěn do budovy školy. Bude moci vyčkat na předání vysvědčení třídním učitelem před budovou školy po ukončení vydávání vysvědčení ve třídě," uvedlo vedení školy.

O dva dny dříve skončí školní rok i na Základní škole Zeyerova v Olomouci, důvodem je podle ředitelky Vladimíry Švecové rekonstrukce elektroinstalace. V případě příznivého počasí dostanou školáci vysvědčení na školním hřišti, náhradní variantou je tělocvična. "Vstup do prostoru hřiště bude přes hlavní vchod do budovy a bude fázován po ročnících tak, aby se jednotlivé skupiny žáků nepotkaly. Žáci pak budou odcházet ze hřiště jinudy přes bránu," řekla ředitelka.

Naopak až v úterý příští týden ukončí školní rok Základní škola v Droždíně. Vysvědčení chtěla původně předat rodičům, na základě nových nařízení ministerstva školství však nakonec umožní dětem přijít si pro něj do své třídy. "V době od 8:00 do 9:00 hodin by děti strávily společný čas ve třídě se svou paní učitelkou a spolužáky. Podmínkou je rouška a čestné prohlášení, které musí mít dítě vyplněné s sebou," uvedla škola na svých stránkách.

Naopak školáci ze Základní školy Velká Dlážka mají již rozdávání vysvědčení za sebou. Kvůli opravě podlah na chodbách se škola definitivně uzavřela v úterý, a dnes si tak již děti užívají prvního dne prázdnin. Vysvědčení se zde rozdávalo ve třídách, učitelé si školáky vyzvedávali před školou. Poté se všichni přesunuli na hřiště, kde se odehrálo tradiční fotografování tříd. Klasické snímky se dříve pořídit nedaly - po 3,5 měsících to bylo totiž poprvé, co se děti sešly dohromady.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysvědčení, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.