neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Řada škol v Olomouckém kraji rozdala žákům vysvědčení už dnes

Mnohé školy v Olomouckém kraji už dnes rozdaly vysvědčení a jejich žákům či studentům se školní rok zkrátil o dva dny. Kvůli riziku šíření nemoci covid-19 žáci ráno vysvědčení od učitelů přebírali v rouškách. Děti, které nechodily v červnu do školy, musely přinést čestné prohlášení, že nemají příznaky virového onemocnění.

O dva dny dříve dnes skončil školní rok na Základní škole Zeyerova v Olomouci, ve které dělníci opravují elektroinstalaci, což komplikovalo výuku. Vedení školy se proto rozhodlo zkrátit školní rok. Děti měly původně dostat vysvědčení na školním hřišti, kvůli prudkému dešti byla nakonec zvolena tělocvična. Vysvědčení bylo rozdáno postupně po třídách.

Vysvědčení dnes dostali také žáci základní školy Svisle v Přerově, Gymnázia Jana Opletala v Litovli na Olomoucku či Střední průmyslové školy elektrotechnické a Obchodní akademie v Mohelnici na Šumpersku. Poslední školní den byl organizován tak, aby děti ve školách trávily jen nejnutnější dobu.

Ředitelská volna využili ředitelé na školách nejen kvůli letošnímu specifickému způsobu výuky, ale i kvůli plánovaným opravám. Ve třídách se při příležitosti předání vysvědčení sešli všichni spolužáci vůbec poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru. Část z nich totiž zůstala i po otevření škol doma a pokračovala v on-line studiu.

„Kdo nebude mít vyplněné a podepsané čestné prohlášení a roušku, nebude vpuštěn do budovy školy. Bude moci vyčkat na předání vysvědčení třídním učitelem před budovou školy po ukončení vydávání vysvědčení ve třídě,“ upozornilo s předstihem vedení základní školy Svisle. Podobná upozornění na svých webech zveřejnily také další školy.

Některé školy ukončí školní rok až v úterý

Naopak až v úterý příští týden ukončí školní rok Základní škola v Droždíně. Vysvědčení chtěla původně předat rodičům, na základě nových nařízení ministerstva školství však nakonec umožní dětem přijít si pro něj do své třídy. Do konce června bude v provozu také základní škola v Kojetíně na Přerovsku.

Školáci ze Základní školy Velká Dlážka mají již rozdávání vysvědčení za sebou. Kvůli opravě podlah na chodbách se škola zavřela v úterý a od středy si děti užívají prázdniny. Vysvědčení se rozdávalo ve třídách, učitelé si školáky vyzvedávali před školou. Poté se všichni přesunuli na hřiště, kde se odehrálo tradiční fotografování tříd. Klasické snímky se dříve pořídit nedaly - po 3,5 měsících to bylo totiž poprvé, co se děti sešly dohromady.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, vysvědčení, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.