pondělí 29. dubna 2024 Robert

Nová publikace psychologů z UP se zabývá výzkumem chůze. Olomouc považují za walkable město

Akademici z filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s britským nakladatelstvím vydali publikaci, zabývající se výhodami chůze a psychologickými principy motivace lidí k pěšímu pohybu.

Dvouletým výzkumem, na kterém je kniha Psychological Perspectives on Walking založena, se zabývali Matúš Šucha z katedry psychologie filozofické fakulty a Ralf Risser, profesor, který na téže katedře hostuje. 

„Kniha je určena jak odborníkům a studentům, tak širší veřejnosti se zájmem o danou problematiku. Může být zajímavá zejména pro ty, kdo se věnují problematice dopravy, mobility, problematice veřejného prostoru, urbanismu nebo architektuře,“ říká Matúš Šucha.

Autoři kromě komplexních informací týkajících se chůze, poskytují také rady, jakým způsobem budovat návyky, nebo jaké volit strategie při prosazování změn umožňující chůzi. Kniha nabízí také příběhy tzv. walkable měst, ve kterých se snaží ukázat pozitiva chůze v městském prostoru. 

„Kdybych se měl vyjádřit k městu Olomouc, řekl bych, že je k potřebě chůze celkem vstřícné. Bez obav ho lze považovat za takzvané walkable a lze ho přirovnat k Salzburgu nebo Bruggám. Silnou stránku vidím v omezeném režimu vjezdu aut do historického centra města a zároveň v dobré hromadné dopravě.  Za zlepšení by zde jistě stálo parkování, zejména mi jde o širší centrum města, a zajištění dostatečných parkovacích kapacit v okrajových částí města s návazností na hromadnou dopravu. Olomouci by jistě i pomohla lepší provázanost a návaznost jednotlivých módů dopravy, zejména pro lidi, kteří do města dojíždějí z okolí,“ říká Šucha.

Psychological Perspectives on Walking vydalo britské nakladatelství Routledge, které se převážně orientuje na společenské vědy. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chůze, publikace, kniha, UPOL, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.