pondělí 29. dubna 2024 Robert

Děkan přírodovědecké fakulty podal správní žalobu kvůli vzniku nového ústavu

Olomoucká přírodovědecká fakulta se rozhodla bránit soudní cestou proti vzniku nového vysokoškolského vědeckého ústavu. Na základě souhlasu jejího akademického senátu podal děkan fakulty Martin Kubala správní žalobu. Fakulta se zároveň rozhodla podat podnět ministerstvu školství, aby usnesení Akademického senátu Univerzity Palackého (UP), které vznik ústavu posvětilo, prověřilo. Děkan fakulty dnes řekl, že je to zřejmě jediný způsob, jak zabránit dalším krokům poškozujícím fakultu. Vyjádření rektora univerzity ČTK zjišťuje.

Akademický senát UP schválil těsnou většinou vznik nového vysokoškolského vědeckého ústavu v polovině června téměř po dvou letech debat. Do autonomního Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií UP s anglickou zkratkou CATRIN mají přejít dvě výzkumná centra přírodovědecké fakulty a část Ústavu molekulární a translační medicíny, který je součástí lékařské fakulty. Fungovat má od října.

Vedení přírodovědecké fakulty dlouhodobě poukazovalo na to, že vznik centra bude na úkor fakulty; vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry poškodí podle něj mateřskou fakultu, která je pomohla vybudovat. „Podání správní žaloby je smutným, avšak logickým vyústěním procesu budování vysokoškolského ústavu přes jasně deklarovaný nesouhlas samosprávných akademických orgánů fakulty. Tyto se důvodně domnívají, že bylo zasaženo do jejich zákonem garantovaných práv a bohužel jim nezbývá nic jiného než nechat přezkoumat napadené usnesení AS UP správním soudem,“ řekl děkan.

Podle něj podobně hrubý násilný zásah univerzitních orgánů do organizační struktury fakulty přes nesouhlas jejích orgánů nemá v českém vysokém školství obdoby a soudy dosud takový typ žaloby neřešily. „Z tohoto důvodu se domnívám, že rozhodování soudu bude zajímat všechny fakultní orgány na všech vysokých školách v ČR,“ dodal děkan.

Autoři | Foto upol.cz

Štítky ČR, školy, soud, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.