pondělí 29. dubna 2024 Robert

Univerzita zavede nový stipendijní program pro běloruské zájemce o studium

Univerzita Palackého v Olomouci chce vyjádřit podporu běloruským občanům, kteří už přes týden demonstrují proti režimu prezidenta Lukašenka, zavedením speciálního stipendijního programu pro zájemce o studium v České republice.

Jako symbolický výraz solidarity s konkrétním vyústěním se vedení pokusí navrhnout speciální stipendijní program pro tamní zájemce o studium v České republice. Přesná podoba a rozsah programu budou upřesněny v nejbližších týdnech. Spojují nás historické paralely. Musíme se spolu s celkem Evropské unie zasadit o to, aby se Bělorusko neocitlo v situaci Československa roku 1968, ale aby šlo cestou svobody, kterou jsme zažili v roce 1989,“ říká rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller.

V neděli 9. srpna se v Bělorusku konaly prezidentské volby, které provázelo plošné zatýkání, vyřazování kandidátů a podvody při hlasování. Podle Ústřední volební komise Běloruska zvítězil dosavadní prezident s 80,1 % hlasů, opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská skončila s 10,1% hlasů. Vítězství Lukašenka, který je u moci od roku 1994, opozice i široká veřejnost zpochybňuje. V zemi už devátý den probíhají protivládní protesty, při kterých dochází k násilným zásahům a zatýkání lidí.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Žurnál UP

Štítky univerzita, Palackého, Bělorusko, stipendium, studium, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.