pondělí 29. dubna 2024 Robert

Do škol dodala olomoucká radnice před školním rokem přes 20 tisíc roušek a respirátorů

Více než 20 tisíc roušek a respirátorů dodala radnice na konci srpna školám v Olomouci. Město zároveň do školských zařízení distribuovalo 1400 litrů dezinfekce, která má spolu s ochrannými pomůckami snížit riziko přenosu nákazy novým koronavirem. Sdělil to primátorův náměstek Karel Konečný, podle kterého jsou školy v Olomouci na zahájení nového školního roku řádně připraveny.

V posledním srpnovém týdnu město školám podle Konečného rozvezlo 14 tisíc roušek a 7000 respirátorů. Školy při přípravě organizace nového školního roku postupovaly podle manuálu ministerstva školství. „Dotýká se jak samotné organizace výuky, fungování družin nebo vydávání stravy, tak i soutěží a pobytů mimo školy,“ podotkl.

Radnice školy ochrannými pomůckami zásobuje od března, kdy se v Česku začal šířit nový typ koronaviru. „V celkových číslech od samého začátku pandemie jsme do škol rozvezli 25 tisíc respirátorů, 49 tisíc roušek, 300 párů rukavic, 1000 ochranných štítů a téměř 4000 litrů dezinfekce,“ uvedl vedoucí odboru ochrany magistrátu Jan Langr.

Rouškami a respirátory zásobilo město také další organizace

Ochranné pomůcky dostali například strážníci městské policie, pracovníci knihoven nebo zaměstnanci odboru sociálních věcí. „Zejména na terénní šetření a práci s klienty jsou pracovníci odboru sociálních věcí vybaveni respirátory, které poskytují větší úroveň ochrany. Myslíme tím samozřejmě nejen na zaměstnance, ale především na naše klienty,“ podotkla primátorova náměstkyně Eva Kolářová.

Radnice se zároveň připravuje na říjnové krajské a senátní volby. „Vedle zajištění ochranných pomůcek pro členy okrskových komisí a zapisovatele město vyčlenilo více 8000 roušek a 2500 respirátorů, 300 litrů dezinfekce a 10 tisíc rukavic,“ řekl primátorův náměstek Martin Major. Radní řešili i hlasování pro voliče v nařízené karanténě, kteří budou chtít volit z automobilu. „Máme vytipováno několik lokalit, kde by se mohl i tento způsob hlasování uskutečnit,“ dodal Major.

Město je podle primátora Miroslava Žbánka ochrannými pomůckami dobře zásobeno. „I po distribuci veškerých těchto ochranných prostředků máme aktuálně více než 73 tisíc ústenek, 35 tisíc respirátorů a více než 2000 litrů dezinfekce,“ podotkl.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, školy, volby, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.