pondělí 29. dubna 2024 Robert

Nový školní rok přivítali ve stávající olomoucké waldorfské škole naposledy

Naposledy dnes přivítali začátek nového školního roku ve své budově žáci olomoucké waldorfské školy. Od příštího školního roku by měli nastoupit do nové budovy za 160 milionů korun, jež bude stát proti hejčínskému gymnáziu. Školní rok zde poprvé a naposledy přivítalo 17 prvňáčků. V celém Olomouckém kraji zamířilo dnes do základních škol zhruba 6200 žáků prvních tříd. Zahájení letošního školního roku doprovázejí na školách zvýšená bezpečnostní hygienická opatření.

„Je to naposledy, co vítáme v této budově nový školní rok. Se stavbou nové školy se pokračuje podle plánu, pandemie koronaviru na to neměla vliv a není ani časový skluz. Jsme tady všichni natěšení, dodá nám to energii a elán, když vidíme, jak ta stavba roste," řekla ředitelka společnosti olomoucké waldorfské školy Monika Machytková. Objekt s kapacitou pro 360 žáků a sto předškoláků se staví od jara. Nadcházející školní rok bude podle ředitelky společnosti náročný, především kvůli chystanému stěhování.

Podle Danuše Skopalové z odboru školství olomouckého krajského úřadu nastoupilo dnes do 1. ročníků 296 základních škol v Olomouckém kraji přibližně 6200 žáků, což je srovnatelné číslo s loňským rokem. Na rozdíl od předchozích let však řada prvňáčků vstoupila do školní budovy poprvé. Kvůli pandemii koronaviru se zápisy, při nichž se každoročně noví školáci seznamují s prostředím škol i s učitelkami, letos na jaře nekonaly. Rodiče zapisovali děti na dálku. „Syn se na zápis pečlivě připravoval. Byl potom hodně zklamaný, že kvůli koronaviru nemohl do školy na zápis přijít. O to více se teď těšil na zahájení školního roku. Každé ráno kontroloval, zda má v aktovce všechny předepsané pomůcky. Doufám, že mu to nadšení vydrží dlouho," řekl jeden z rodičů.

Rozdílné jsou oproti předchozím letům na školách bezpečnostní hygienická opatření. Například do olomouckých základních škol na sklonku prázdnin zamířila už čtvrtá vlna zásobování ochrannými prostředky. „Abychom jim pomohli naplnit požadavky kladené na provozy škol, rozvezli jsme do škol od začátku pandemie 25 tisíc respirátorů, 49 tisíc roušek, 300 párů rukavic, 1000 ochranných štítů a téměř 4000 litrů dezinfekce," uvedl olomoucký náměstek pro školství Karel Konečný.

Omezení čekají děti například v jídelnách. V přerovských školách si například při výdeji obědů nebudou moci osobně vzít ovoce či pečivo. A zapovězeno je i braní si příboru, ten jim bude vydávat obsluha. „Uvažovali jsme, že by si děti nosily lžičku, vidličku a nůž z domu, ale z tohoto nápadu jsme nakonec ustoupili. Obsluha strávníkům příbor vydá," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Koronavirus zhatil dnes v Olomouckém kraji zahájení školního roku na základní škole v Horní Moštěnici na Přerovsku. Kvůli výskytu onemocnění v pedagogickém sboru bylo zahájení vyučování kvůli nařízené karanténě odloženo až na 9. září, informuje vedení školy na svých stránkách.

Autoři | Foto autor vizualizace: Ing. arch. Petr Leinert

Štítky ČR, školy, Olomouc, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.