čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Děti byly připraveny a opatření dodržely, hlásí základní školy v kraji

Bez větších problémů zvládly dnes ráno základní školy v Olomouckém kraji návrat roušek povinných ve společných prostorách. Děti byly připraveny a v naprosté většině ochranná opatření dodržely, potvrdili dnes oslovení ředitelé škol. O nařízení informují školy většinou na svých stránkách a řada pedagogů na to školáky připravovala již ve středu s tím, že mají rodiče sledovat zprávy. V Olomouckém kraji ministerstvo zdravotnictví nyní eviduje od počátku pandemie 1488 případů nákazy covid-19, o 24 více než předchozí den.

Děti si dnes ráno roušky nasazovaly při vstupu do škol, ve třídách je odkládaly. „Ve středu jsme měli třídní schůzky, takže zákonní zástupci byli informováni. Dnes byli žáci připraveni a přicházeli s rouškami. V mimořádných případech dáváme roušku z vlastních zásob pro zaměstnance," řekla ředitelka Základní školy Zeyerova v Olomouci Vladimíra Švecová.

Podobná situace panovala na Základní škole Jana Amose Komenského v Přerově. „Dnes jsme provedli kontrolu u vstupu do školy. Všechny děti byly připraveny s rouškou a již tradičně probíhala dezinfekce rukou. O opatřeních jsme rovněž informovali prostřednictvím školního rozhlasu. Aktuálně jsme omezili stěhování do odborných učeben," řekla zástupkyně ředitelky Barbora Složilová.

Bez větších problémů se ukázalo opatření v praxi také na přerovské Základní škole Svisle. „Až na několik jedinců všichni žáci přišli do školy vybaveni rouškou. Ráno u vchodu byl posílen dohled pracovníky školy, kteří měli připomenout žákům novou povinnost nosit roušku ve společných prostorách. Žáci přijali opatření zodpovědně a nebylo potřeba jim nic připomínat; do budovy školy již vcházeli v rouškách," řekl ředitel školy Miroslav Fryštacký.

I na šumperské Základní škole Dr.E.Beneše byla většina dětí připravena, i když vládní opatření vyšlo až odpoledne. „Škola reagovala na danou situaci již od 1. září, kdy všichni návštěvníci školy mají povinnost mít ochranu dýchacích cest a především je jim doporučeno zbytečně nevstupovat do budovy školy. Roušky pro žáky, kteří zapomněli, máme ze zásob z loňského školního roku. Nové roušky budeme řešit neprodleně se zřizovatelem," řekl ředitel školy Milan Tichý.

Na Univerzitě Palackého ještě akademický rok nezačal, v budovách se dnes již pracovníci školy či návštěvy pohybovali rovněž s ochranou dýchacích cest. Univerzita na stránkách apeluje na odpovědnost a používání dezinfekce či větrání kanceláří. Nad doporučení vedení univerzity mohu vlastní opatření vydávat i fakulty. Vedení právnické fakulty už o víkendu rozhodlo, že výuka v zimním semestru bude bezkontaktní.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, školy, roušky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.